Srbija i Balkan

Šta NATO poručuje (Srbiji) novim statusom "Kosova": Ništa nije slučajno

Prvo u NATO, pa u Evropsku uniju - načelo je kojem teži međunarodna zajednica i u slučaju Prištine, ocenjuje za RT Balkan general u penziji Božidar Forca
Šta NATO poručuje (Srbiji) novim statusom "Kosova": Ništa nije slučajno© David Greedy / Getty

Baš na 25. godišnjicu početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, Alijansa je odlučila da nagradi prištinsku vlast – "Kosovu" je dodeljen status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a.

"Kosovo" je, kako je pojasnio šef delegacije Skupštine tzv. Kosova u tom telu Driton Hiseni, dugi niz godina imalo status posmatrača, a novi status biće formalizovan glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na prolećnom zasedanju, 27. maja u Sofiji.

"Uprkos tome što je NATO agresija izvedena mimo rezolucije Saveta bezbednosti UN, protivno članu 5. Severnoatlantskog sporazuma, ali i protivno ustavu 13 zemalja članica, od 19 koliko nas je bombardovalo, sada je praktično 'ozakonjena' od strane međunarodne zajednice, odnosno UN", kaže za RT Balkan general u penziji Božidar Forca i podseća da su upravo SAD i vodeće zemlje EU najviše doprinele raspadu bivše Jugoslavije, a potom i nastavku rasparčavanja Srbije.

On podseća da su Ujedinjene nacije (UNMIK) počele misiju na KiM 1999, raspoređivanjem multinacionalnih snaga - Kfor, kao i da do danas traje proces u kome zapadne zemlje, sa Amerikom i Evropskom unijom na čelu podržavaju "Kosovo" kao samostalnu i nezavisnu državu.

"Reč je o brojnim procesima još od 2000. pa nadalje. Iako je Kfor bio na terenu 2004. godine, nije uspeo da spreči pogrom Srba koji su počinili Albanci, da bi 2008. došlo do proglašenja nezavisnosti, čime su njihove karte potpuno otkrivene. Većina zemalja, na čelu sa SAD i Evropskom unijom su priznale tzv. Kosovo", kaže Forca.

Iako članstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO ne podrazumeva neminovno ulazak u Alijansu, kako navodi, ovaj korak predstavlja zbližavanje saveza sa onima koji u njoj učestvuju.

Ništa nije slučajno

Naš sagovornik se osvrnuo na činjenicu da je ova odluka donesena baš na dan kada Srbija obeležava godišnjicu NATO agresije, navodeći da ništa nije slučajno.

"Svake godine se ponavlja isti diskurs, i logično je da Srbija govori da je nepravedno napadnuta 1999. Sada nam se i Kvinta obraća rečima da se ne okrećemo prošlosti već budućnosti, kao i da agresija nije bila usmerena protiv srpskog naroda. A u suštini sve je usmereno protiv Srbije. NATO se dokazivao kao sila, a sila Boga ne moli", ocenjuje general Forca.

Prema njegovim rečima, radi se o deliću trase, odnosno mapi puta, po kojoj se tzv. Kosovo kreće ka EU i NATO-u. Forca podseća da tačka 4. Ohridskog sporazuma iz 2023. kaže da "Srbija neće sprečavati Kosovo na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama".

Dakle, dodaje general, do skoro je bilo reči o članstvu u Evropskoj uniji prema Briselskom sporazumu, a sada je to prošireno ka međunarodnim organizacijama, kao i da Srbija i "Kosovo" ne mogu jedna drugu međunarodno da predstavljaju, što jednostavno podrazumeva postojanje dve nezavisne države.

Bezbednosni problem za Srbiju

Naš sagovornik ističe da je ova odluka svakako i bezbednosni problem za Republiku Srbiju, koja je okružena članicama NATO, osim BiH, što ne mora apriori da znači neprijateljstvo, jer Srbija učestvuje u Partnerstvu za mir, ali je reč o nastojanju tzv. Kosova da se otrgne od Srbije.

"Njihovo viđenje, kao i brojnih zemalja, jeste ono nepisano pravilo - prvo u NATO, pa u Evropsku uniju, što mislim da će i ovde biti slučaj", ocenjuje general.

U međuvremenu, Srbiji je bezbroj puta rečeno da Zapad neće menjati svoju odluku, a da Srbija traži maksimalno što može da dobije, kako je Makron svojevremeno rekao predsedniku Vučiću.

"To 'maksimalno' jeste Zajednica srpskih opština na KiM, a do te zajednice sigurno neće doći dok Srbija defakto ne prizna tzv. Kosovo. U tom smislu Evropska unija je sklopila sporazum o stabilizaciji sa Kosovom, dozvolila viznu liberalizaciju i praktično tretira kao pravnu državu na putu ka EU, a NATO je ovim činom dao samo još jedan signal da Kosovo tretira kao nezavisnu državu", kaže on.

Članstvo Srbije upitno?

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Vladimir Đukanović ocenio je za RT Balkan da je odluka da se "Kosovu" da status pridruženog člana u PS Alijanse skandalozna i najavio da će Srbija u narednom periodu doneti odluku o daljem učešću u tom telu.

Njegov lični stav je, kaže on, da bi u ovoj situaciji Srbija trebalo da napusti učešće u PS NATO-a.

"S obzirom na to da je Parlamentarna skupština NATO-a navodno odlučila da lažnoj državi Kosovo umesto dosadašnjeg statusa omogući da bude pridruženi član, kao neko ko je predsednik naše parlamentarne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a mogu da kažem da je ta odluka skandalozna i da ćemo u narednom periodu doneti odluku o našem daljem učešću. Moj stav je da bi u takvoj situaciji trebalo da napustimo učešće u Parlamentarnoj skupštini NATO", naveo je Đukanović.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da činjenica da je tzv. Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a pokazuje da su Priština i Zapad sve vreme radili kao uigran tim i da su samo glumili dobrog i lošeg policajca.

"To vam govori da su sve vreme radili zajedno. Koliko god da smo mali i koliko god da nismo pametni, koliko su oni pametni, ipak idioti nismo", rekao je predsednik komentarišući odluku upravnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a u Estoniji da podigne status "Kosova" na nivo pridruženog člana skupštine.

"Kao da to nije bilo do sada suštinski. Oni to vole, oni vole datume, zato su baš danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu parlamentarne skupštine NATO. Zato će opet da izaberu poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope, a sve to tobož sprovodeći sankcije protiv Prištine. Možete misliti sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, status pridruženog člana NATO - to je jedan stepenik više od onog što su bili do sada… teške te sankcije", rekao je predsednik.

Međutim, dodao je, oni ne razumeju da je za nas Srbe sloboda veća i preča od vazduha.

"Mi ćemo uvek umeti da odbranimo slobodu i svog naroda i nebo i zemlju svoje Srbije", rekao je Vučić.

image