Svet

Moldavija danas glasa: Narod bira predsednika i glasa o evropskim integracijama

Na predsedničkim izborima učestvuje 11 kandidata koji će se boriti za mandat od četiri godine. Građani će, takođe, glasati na referendumu na pitanje da li podržavaju izmene Ustava u cilju ulaska zemlje u EU
Moldavija danas glasa: Narod bira predsednika i glasa o evropskim integracijamaGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Glasanje za novog predsednika Moldavije počelo je danas, a sva biračka mesta otvorena su na vreme i bez incidenata, potvrdili su iz Centralne izborne komisije, javljaju RIA Novosti. 

Glasanje je otvoreno u 7 časova, a pravo da glasa ima 2.714.239 građana. 

Građani će moći da biraju između 11 kandidata, a glavna borba je između Maje Sandu, aktuelne predsednice Moldavije čiji mandat ističe u decembru, Aleksandra Stojanogloa, bivšeg državnog tužioca i Renatoa Usatija, lidera "Naše partije".

Predsednički mandat traje četiri godine. 

Ukoliko u ovom prvom krugu glasanja ni jedan od kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova, onda će se drugi krug izbora održati 3. novembra.

Interesantno je da su ovo i prvi predsednički izbori na kojim su glasački listići ištampani i na jezicima nacionalnih manjina koje žive u Moldaviji - ruskom, ukrajinskom, bugarskom, romskom i gagauzijskom jeziku.  

Osim toga, danas se u Moldaviji održava referendum na pitanje:

"Da li podržavate izmenu Ustava u cilju ulaska Republike Moldavije u Evropsku uniju?"

Jedan od kandidata Aleksandar Stojanoglo odbio je pak da glasa na referendumu, uz objašnjenje da nije protiv evropskih integracija, ali da je na ovaj način hteo da izrazi protest protiv aktuelne vlasti. On je zatim poručio da se zalaže za zbližavanje sa Moskvom i balansiranu spoljnu politiku. 

Isto je postupio i drugi kandidat Renato Usatij koji nije glasao na referendumu. Ustaij je prokomentarisao glasanje i izjavio da ako se stvari nastave kao i do sada, Moldavija može nestati. 

Bivši premijer Jon Kiku i jedan od kandidata za predsednika napisao je na Telegramu da dobija poruke iz svih delova zemlje da vladajuća partija Maje Sandu primorava građane da izađu i glasaju na referendumu. 

Lider opozicionog bloka" Pobeda", milioner Ilan Šor, oglasio se povodom izbora i poručio da njegov tim priprema žalbu, budući da su na biračkim mestima postavljene zastave EU što on tumači kao otvorenu agitaciju, odnosno, poruku građanima da "Evropa dolazi, koliko god da se (građani) tome protive".

image