Svet

Danci se odriču državnog praznika da bi pomogli NATO-u

Vladajuće stranke a saglasile su se da ukinu verski praznik kako bi "ojačale odbranu"
Danci se odriču državnog praznika da bi pomogli NATO-uwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Novoformirana danska koaliciona vlada odlučila je da ukine jedan od 11 državnih praznika kako bi pomogla da se dostigne NATO cilj od dva odsto BDP-a za odbranu, uprkos kritikama religioznih Danaca.

"U Evropi je rat i moramo da ojačamo našu odbranu", objasnila je premijerka Mete Fredriksen na pitanje zašto je ukinula praznik prvog dana rada nove vlade. "To će zahtevati da svi doprinesu malo više".

Ona je rekla da se nada da će ta mera povećati produktivnost i ekonomsku aktivnost.

Ispunjavanje NATO cilja tri godine pre roka jedan je od glavnih prioriteta koalicione vlade, koja je preuzela vlast u četvrtak. Sastavljena od Liberalne partije desnog centra i centrističkih Umerenih, pored socijaldemokrata levog centra Fredriksenove, ova koalicija je prva u Danskoj u skoro pola veka koja uključuje stranke sa obe strane političkog spektra.

Dok je nova vlada obrazlagala svoju odluku, neki hrišćani su kritikovali izbacivanje Velikog dana molitve (Store Bededag) iz kalendara. Ovaj dan, koji se obeležava u petak pre četvrte nedelje posle Uskrsa, Danci slave od 1686. godine i tradicionalno je veliki dan za vernike.

"Potrebni su nam praznici, kao vreme okupljanja i vreme za molitvu i razmišljanje. Sramota je imati društvo koje smatra da to nije važno", rekla je starešina katedrale Roskilde, Sofi Olander za lokalni TV2.

Fredriksen je raspisala vanredne izbore u oktobru nakon što je izveštaj koji opisuje odluku njene vlade iz novembra 2020. da zakolje milione kuna na farmama krzna zbog straha od kovida izazvao bes naroda.

Iako je njena stranka osvojila najviše glasova prošlog meseca, ona je prvobitno podnela ostavku, tvrdeći da želi širu vladajuću koaliciju. Umesto toga, koalicioni partneri njene stranke odlučili su da je zadrže na mestu premijera i odustali su od svojih poziva na nezavisnu istragu o odstranjivanju miliona životinja.

Kopenhagen je nedelju dana pošto je naredio uništenje celokupne populacije kuna u zemlji priznao da nije bilo pravne osnove za direktivu i da je nepropisno odlaganje tela verovatno kontaminiralo podzemne vode.

image