Svet

Veličina je važna: Predizborna kampanja u SAD u znaku genitalija

Komentari kojima je mesto u kafani ili muškoj svlačionici postali su "crvena nit" kampanje 2024. kako kod republikanaca tako i kod demokrata
Veličina je važna: Predizborna kampanja u SAD u znaku genitalijaGetty © Win McNamee / Staff

Republikanski kandidat Donald Tramp namerno ili instiktivno (a verovatno oba), privodi kampanju kraju mačo porukom koja je posebno usmerena na one kojima je dosta političke korektnosti i "vouk" ideologije.

Kada je Tramp na jednom mitingu ispričao anegdotu o penisu pokojnog golfera Arnolda Palmera – "muškarac načisto" – umesto zgražavanja koje je "liberalna" javnost očekivala, ispostavilo se da je komentar bio u skladu sa duhom vremena. I kampanjom.

Nije samo Tramp taj koji priča kao da je u muškoj svlačionici. Bivši predsednik SAD Barak Obama je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, u udarnom terminu, doveo u pitanje veličinu Trampovog polnog organa.

S tim što Tramp to radi u svom stilu – kroz oglase: "Kamala je za oni/ono, mi smo za vas", ili prozivanje kandidata demokrata za potpredsednika "Tampon Tima" Volca zbog zakona koji je potpisao kao guverner Minesote, kojim se od javnih škola zahteva da učenicima omoguće pristup menstrualnim proizvodima. I bez straha da će otuđiti obične Amerikance kojima odgovara što predsednički kandidat "priča kao oni".

Većina demokrata svesna je da je verovatnoća da bi bilo šta od onoga što Tramp kaže moglo da se iskoristi protiv njega minorna. Ili, kako je "Politiku" rekao jedan savetnik glavnih donatora Demokratske partije: "Čovek bi mogao da upuca nekoga u Petoj aveniji i nikoga ne bi bilo briga."

Problem je samo što pokušaji "vouk", liberalnih demokrata da budu "narodski" i duhoviti deluje pogrešno, usiljeno i neprirodno.

image