Svet

Samit Komonvelta i kraj Britanske imperije

Britanski premijer Kir Starmer i kralj Čarls Treći idu na samit Komonvelta da razgovaraju o klimatskim promenama i rastu
Samit Komonvelta i kraj Britanske imperijeGetty © Pool / Pool

Britanska moć opada, a samit Komonvelta na Samoi odličan je primer toga.

Ove nedelje kralj Čarls Treći i njegov premijer Kir Starmer ugostiće 55 država na Samoi za sastanku šefova vlada Komonvelta. Na samitu, koji se održava svake druge godine, okupljaju se lideri zemalja iz svih krajeva sada već skučene britanske imperije.

Pogled na ovogodišnju listu gostiju naglašava da moć britanskog monarha nije ono što je bila, navodi "Politiko".

Indijski premijer Narendra Modi i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, dvojica najmoćnijih šefova vlada Komonvelta, preskočili su ovogodišnji samit u korist BRIKS-a koji u Kazanju organizuje ruski predsednik Vladimir Putin, i kome prisustvuje i kineski predsednik Si Đinping.

Šri Lanka, koja će ove nedelje podneti zvaničan zahtev za članstvo u BRIKS-u, neće poslati ni premijera ni ministra spoljnih poslova na Samou, rekao je zvaničnik Visoke komisije u Londonu.

Čak ni Kanada, bliski saveznik Ujedinjenog Kraljevstva i član moćne mreže za razmenu obaveštajnih podataka "Pet očiju", neće poslati svog premijera ili ministra spoljnih poslova. Šef njene delegacije biće visoki komesar Otave u Velikoj Britaniji, potvrdio je kanadski zvaničnik.

Čak je i Starmerovo putovanje - njegovo prvo u bivše britanske kolonije na južnoj hemisferi - skraćeno. Zvaničnik britanske vlade potvrdio je da je premijer odustao od planova da se zaustavi u Australiji, jer su se njegovi saradnici plašili da će ga to zadržati u inostranstvu predugo pred ključni paket mera vladine potrošnje koji će biti predstavljen u Londonu sledeće nedelje.

Čarls, zvanično šef Komonvelta, ostaje kralj 14 zemalja osim Ujedinjenog Kraljevstva. Ali i ovde se vidi da meka moć Britanije nestaje. Barbados je postao republika 2021. godine; Jamajka planira da sledi ovaj primer sledeće godine.

Debata je ponovo izbila u ponedeljak kada je jedna senatorka starosedelačkog porekla napala Čarlsa tokom posete Australiji vičući "nisi moj kralj".

"Vrati nam ono što si ukrao od nas - naše kosti, naše lobanje, naše bebe, naš narod", poručila mu je glasno.

Sam Komonvelt, formiran pre 75 godina, ne pokazuje znake raspada. Ostaje, u teoriji, vrhunski klub za umrežavanje malih država koji se redovno sastaju sa Britanijom, Kanadom, Australijom, Novim Zelandom i Indijom.

Zapanjujuće je da je Barbados ostao u klubu 2021. uprkos tome što je napustio svog monarha, a dve zemlje koje su se pridružile 2022. - Gabon i Togo - nemaju istorijske veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ali, ove godine manji članovi Komonvelta zahtevaju više od dobre volje od svojih domaćina.

Više karipskih nacija iskoristilo je doček samita da pozove Britaniju na reparacije zbog ropstva. Niko ne očekuje da će London stvarno platiti milijarde ili bilione dolara oštećenima, ali su i zahtevi za "obračun sa robovlasničkom, kolonijalnom prošlošću" još jedan pokazatelj da britansko carstvo nestaje.

Gorak ukus u ustima Britanaca ostavlja uspon Kine. 

Solomonska ostrva, član Komonvelta, potpisala su sporazum o policijskoj saradnji sa Kinom.

Početkom meseca, britanske vlasti saopštile su da će vratiti suverenitet nad arhipelagom Čagos (gde se nalaze britanska i američka baza) Mauricijusu, članici Komonvelta koja sarađuje sa Kinom.

Britanski zvaničnici sada pokušavaju da spreče manje države, mnoge u Africi, da se previše oslanjaju na Kinu. Britanska ministarka razvoja Aneliz Dods obećala je prošle nedelje da će "ubrzati" reformu razvojnih banaka kako bi pomogla ugroženim državama da "izbegnu zamku neodrživog duga".

Ako je suditi po spisku gostiju na samitu BRIKS-a, britansko carstvo je tu bitku izgubilo.

image