Svet

Nekadašnje britanske kolonije nezainteresovane za Čarlsovo krunisanje

U pojedinima, poput Jamajke, jačaju pokreti koji se zalažu za uvođenje republike i raskid svih veza sa britanskom kraljevskom porodicom
Nekadašnje britanske kolonije nezainteresovane za Čarlsovo krunisanjewww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Na krunisanju kralja Čarlsa Trećeg u subotu uz britanske trupe marširaće vojnici sa zastavama Bahama, Južne Afrike, Tuvalua u vojnoj povorci koja će odati počast novom monarhu.

Za neke, to potvrđuje veze Britanije i njenih bivših kolonija, ali u mnogim zemljama Komonvelta, koji čine uglavnom države koje su nekada bile deo britanske imperije, na Čarlsovo krunisanje se u najboljem slučaju gleda sa nezainteresovanošću, piše Asošijeted pres (AP).  

U tim zemljama, prvo krunisanje britanskog monarha u poslednjih 70 godina prilika je da se osvrnu na represiju i krvavu prošlost kolonijalizma. Pozivi da se prekinu sve veze sa monarhijom naročito su učestali na Karibima.

Anglikanski sveštenik u prestonici Jamajke Kingstonu Šon Mejdžor-Kembel kaže da je zanimanje za britansku kraljevsku porodicu nestalo, a da sve više Jamajčana postaje svesno stvarnosti da preživeli kolonijalizma i ropstva zaslužuju pravdu i reparacije.   

Krunisanje je "jedino važno da nas trgne i suoči sa stvarnošću da je naš šef države na tom mestu jedino zbog biologije", kaže ovaj sveštenik.

Kao britanski suveren, Čarls je takođe na čelu 14 drugih država, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalne prirode. Takav je slučaj sa Australijom, Kanadom, Jamajkom, Papua Novom Gvinejom i Novim Zelandom, manjim brojem država Komonvelta, dok su većina od njenih 56 članica republike.

Barbados je poslednja zemlja Komonvelta koja je uklonila britanskog monarha kao svog šefa države i zamenila kraljicu Elizabetu Drugu izabranim predsednikom 2021. godine. Odluka je podstakla slične republikanske pokrete u susednoj Jamajci, Bahamima i Belizeu.

Prošle godine, kada je premijer Jamajke Endrju Holnes dočekao princa Vilijama i njegovu ženu Kejt, tokom kraljevske ture po Karibima, objavio je da njegova zemlja planira da  postane potpuno nezavisna. Podseća se i da su članovi britanske kraljevske porodice tada bili suočeni sa protestima sa kojih se pozivalo da Britanija plati reparacije zbog ropstva. Na prijemu na Bahamima, princ Vilijam rekao je da će kraljevska porodica "s poštovanjem podržati vaše odluke o vašoj budućnosti".

Rozalea Hamilton koja se zalaže za promenu jamajčanskog ustava kako bi se oslobodili kraljevske porodice, rekla je da na dan krunisanja organizuje forum s ciljem da okupi što više Jamajčana za svoju ideju političke reforme. Termin održavanja foruma ja nameran: njime želi da skrene pažnju sa samog krunisanja i pošalje signal šefu države da žele da se oslobode njegovog vođstva.

Dva dana pre krunisanja, aktivisti iz 12 zemalja Komonvelta pisali su kralju Čarlsu tražeći od njega da se izvini za britanski kolonijalizam i njegove posledice. Među potpisnicima je i australijska senatorka Lidija Torp koja je izjavila da Čarls treba da počne da popravlja štetu koju je napravila kolonijalizacija, "uključujući vraćanje ukradene imovine koja je oduzeta ljudima".

Australijski premijer Entoni Albaneze, koji će prisustvovati krunisanju, zalaže se za raskidanje veza sa monarhijom, iako je odbacio ideju da se održi referendum o tom pitanju za vreme njegovog trogodišnjeg mandata.

"Želim da vidim Australijanca na čelu Australije", rekao je Albaneze u intervjuu za Brodkasting korp.

U nekadašnjem dragulju britanske imperije, Indiji, interesovanje u medijima za krunisanje je veoma malo. Vrlo je verovatno da neki ljudi iz ruralnih područja nisu nikad ni čuli za kralja Čarlsa Trećeg.

"Indija je nastavila dalje i većina Indijaca nema nikakva osećanja prema kraljevskoj porodici", kaže pisac i bivši diplomata Pavan K. Varma.

On dodaje da je indijska ekonomija nadrasla britansku i ističe da se velika Britanija sada globalno smanjila na zemlju srednje moći.  

Otkako je stekla nezavisnost 1947, Indija je nastojala da ukloni tragove britanskog imperijalizma, pa je tako statua kralja Džordža Petog, sklonjena u Krunidbeni park.

Premijer Narendra Modi poveo je obnovljeni pokušaj da se izbrišu "simboli ropstva" iz vremena pod britanskom krunom, pa je tako njegova vlada preimenovala nazive ulica iz kolonijalnog doba, ukinula neke zakone iz tog vremena, pa čak i simbole sa zastave.

U Najrobiju, politički analitičar i profesor novinarstva na Univerzitetu Najrobi Herman Mandžora kaže da su sećanja na britanski oštar odgovor na pobunu Mau Maua pedesetih godina prošlog veka i dalje sveža.

Mnogi Kenijci neće gledati krunisanje "zbog torture tokom kolonijalizma, represije, zatvaranja, ubistava, otuđenja naše zemlje", kaže Mandžora.

Nisu svi kritični, navodi AP i citira reči političkog analitičara Asuma Bisika iz Ugande koji kaže da britanska kultura i dalje ima veliki uticaj, naročito među mladima koji prate engleski fudbal. Prema njegovim rečima, mnogi blagonaklono gledaju na preminulu englesku kraljicu Elizabetu.  

U Južnoj Africi, u Durbanu, britanska zajednica planira da gleda uživo krunisanje preko televizije, sa sve trubačima koji će označiti trenutak kada kenterberijski nadbiskup bude krunisao Čarlsa.

image