Svet

Papa pesimističan: Ovo je treći svetski rat

Već je nekoliko strana uključeno u rat. Postoji mnogo interesa, istakao je papa.
Papa pesimističan: Ovo je treći svetski ratwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Papa Francisko izrazio je uverenje da je specijalna vojna operacija u Ukrajini svetski rat i da se neće uskoro završiti.

"Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, po treći put šalje jednog od svojih savetnika za verska pitanja. U kontaktu smo, prihvatam i  pomažem", rekao je papa Franja u intervjuu za španski list "ABC".

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da ne vidi kraj sukoba u Ukrajini u dogledno vreme, jer je to, prema njegovim rečima, svetski rat.

"Već je nekoliko strana uključeno u rat. Postoji mnogo interesa", istakao je papa.

Ranije je Vatikan ponudio da organizuje pregovore Ukrajine i Rusije na svojoj teritoriji. Šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galager napomenuo je da su Vatikan i papa od početka sukoba uvek bili otvoreni za pregovore, ali da "konkretan odgovor još nije dobijen".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je krajem novembra da Moskva pozdravlja napore nekih zemalja, uključujući Vatikan, da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini, ali da takvi predlozi nisu mogući zbog stava Kijeva.

Papa Franja često pominje Ukrajinu u svojim javnim nastupima i nekoliko puta je upozoravao da kriza rizikuje da izazove upotrebu nuklearnog oružja sa nekontrolisanim globalnim posledicama.

On je otkrio je u intervjuu za španske medije da je nedugo nakon što je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve 2013. godine, napisao pismo o ostavci, u slučaju da ga zdravstveni problemi spreče u obavljanju dužnosti.

Papa je istakao da je tu ostavku dao kardinalu Tarciziju Bertoneu, koji je tada bio državni sekretar Vatikana. 

Poglavar Rimokatoličke crkve, u subotu je napunio 86 godina, a 2021. godine je operisan, i mesecima se kretao pomoću invalidskih kolica, dok u poslednje vreme sve češće koristi štap uz pomoć kojeg se kreće.

image