Svet

Komisija Predstavničkog doma danas glasa o krivičnim prijavama protiv Donalda Trampa

Očekuje se da će kongresmeni odobriti završni izveštaj i da će prvi put u istoriji predložiti ministarstvu pravde da goni bivšeg predsednika SAD
Komisija Predstavničkog doma danas glasa o krivičnim prijavama protiv Donalda Trampawww.globallookpress.com © XinHua/Jonathan Ernst

Komisija Predstavničkog doma američkog Konresa koja istražuje upad na Kapitol hil 6. januara 2021. godine danas će, prvi put u istoriji, glasati o tome da li Ministarstvo pravde treba da krivično goni bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Nakon 18-mesečne istrage, članovi Komisije će razmatrati podnošenje krivične prijave za pobunu, ometanje službenog postupka i zaveru sa ciljem da se obmane Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Nije poznato da li će Komisija tražiti da se pokrene zvanični postupak protiv osoba koje su pomogle Trampu u njegovim naporima da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, piše "Vašington post", ali napominje da će određeni pojedinci sasvim sigurno biti prozvani tokom današnjeg saslušanja koje će početi u 19 časova.

Očekuje se da će devet članova kongresne komisije odobriti završni izveštaj od osam poglavlja, oslanjajući se na razgovore sa više od 1.000 svedoka i dostaviti ga Ministarstvu pravde, a kompletan izveštaj biće objavljen u sredu, saopštio je Beni Tompson, demokrata iz Misisipija koji je na čelu odbora.

"Izveštaj će u suštini biti sažetak, ali sa mnogo više detalja u odnosu na javne rasprave i imaće direktne reference na transkripte i dokaze", rekao je izvor "Vašington posta".

Američko ministarstvo pravde, koje već istražuje Trampovu ulogu u nemirima, nije u obavezi da razmatra preporuke bilo kog kongresnog odbora. 

Podsetimo, Trampove pristalice upale su u Kongres 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Inače, Donald Tramp je jedini političar koji je saopštio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine, a samo nekoliko dana nakon što je on to učinio, američki ministar pravde Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će voditi istragu o bivšem predsedniku Sjedinjenih Država.

image