Svet

Gutereš o pregovorima Rusije i Ukrajine: Nisam optimista

Generalni sekretar UN-a poručio da se "snažno nada" da će sledeće godine biti postignut mir u Ukrajini
Gutereš o pregovorima Rusije i Ukrajine: Nisam optimistaGetty © Michael M. Santiago

Proširenje broja stalnih članica Saveta bezbednosti UN nalazi se "na stolu", izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Pitanje reforme Saveta bezbednosti, kako je rekao, u nadležnosti je zemalja članica, a Sekretarijat UN ne utiče na ove pregovore.

"Ali mislim da sam na sednici Generalne skupštine u septembru prvi put čuo od Sjedinjenih Država i Rusije jasan signal da se zalažu za proširenje broja stalnih članica Saveta bezbednosti. Mislim da sada postoji prostor za mnogo ozbiljniju diskusiju u vezi sa reformom Saveta, verujem da je mogućnost proširenja Saveta bezbednosti ozbiljno razmatra", rekao je Gutereš na godišnjoj konferenciji za novinare.

Francuska i Velika Britanija su još ranije, kako je rekao, dale predlog da se ograniči upotreba veta u Savetu bezbednosti.

"Ali ostajem pesimista da li je (upotreba) veta ozbiljno dovedena u pitanje", dodao je on.

Gutereš je takođe, rekao da "neće popustiti u potrazi za mirom u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a". 

Ključni princip Povelje UN, podsetio je, je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dodao je da "nije optimista" u pogledu mogućnosti efektivnih mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine u bliskoj budućnosti i da veruje da će se vojni sukob nastaviti.

Ipak, dodao je da se "snažno nada" da će sledeće godine biti postignut mir u Ukrajini.

Gutereš je najavio da će sazvati klimatski samit u septembru sledeće godine, na kojem će biti razmotreni ambiciozni planovi za konkretne akcije za sprečavanje globalnog zagrevanja.

On je pozvao lidere država, predstavnike poslovnog sveta, civilnog društva i finansija da se više angažuju u borbi protiv klimatskih promena, jer je to, kako je rekao, jedini način da se stane na put globalnom zagrevanju.

image