Ekonomija

Gutereš o klimatskim promenama: Mi smo na autoputu do pakla sa nogom na gasu

Generalni sekretar UN naveo je da su SAD i Kina najodgovornije za klimatske promene
Gutereš o klimatskim promenama: Mi smo na autoputu do pakla sa nogom na gasuwww.globallookpress.com © Gehad Hamdy

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš održao je govor na 27. samitu UN o klimatskim promenama u Šarm el-Šeiku u Egiptu. Antonio Gutereš je izjavio da čovečanstvo, suočeno sa globalnim zagrevanjem i njegovim posledicama, mora ili da sarađuje ili da nestane.

 "Čovečanstvo ima izbor: sarađivati ili nestati. Biće ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu", izričit je bio Gutereš.

Ponovo je apelovao na stvaranje istorijskog "pakta" između razvijenih ekonomija i ekonomija u razvoju, kako bi se ubrzala tranzicija ka obnovljivim izvorima energije.

Generalni sekretar UN je izdvojio Kinu i SAD kao dve zemlje koje imaju posebnu odgovornost da udruže napore da pakt kolektivne solidarnosti postane stvarnost.

Naveo je da se planeta Zemlja približava prekretnici, posle koje će klimatski haos biti nepovratan. Slikovito je objasnio da smo "na autoputu do klimatskog pakla sa nogom na gasu".

Prema Guterešu, "neprihvatljivo je, skandalozno i samodestruktivno" da su druge krize, poput krize u Ukrajini, potisnule u drugi plan borbu protiv klimatskih promena.

"Ne zaboravimo da je rat protiv prirode sam po sebi masovno kršenje ljudskih prava", slikovito je objasnio generalni sekretar UN.

Takođe je naznačio da svet mora da postigne neto nultu emisiju do 2050. To je neophodno, ako potpisnici Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. žele da ostvare svoj dugoročni cilj da zadrže rast globalne temperature za više od 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski nivo.

image