Svet

Prvi put u istoriji: Kongresmeni traže da bivši predsednik odgovara

Komisija je procenjivala njegovu ulogu u događajima 6. januara 2021. godine
Prvi put u istoriji: Kongresmeni traže da bivši predsednik odgovaraGetty © Alex Wong

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje upad u zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine izglasala je, prvi put u istoriji, preporuku o pokretanju krivičnog postupka protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegove navodne uloge u tim nemirima, prenosi Si-En-En.

Razlozi zbog kojih specijalna komisija, koju predvode demokrate, traži od ministarstva pravde da podigne optužnicu protiv Trampa uključuju ometanje rada Kongresa, zaveru za "pokušaj obmane Sjedinjenih Američkih Država" i pobunu, između ostalog.

Preporuka specijalne komisije Predstavničkog doma za krivično gonjenje nije pravno obavezujuća, budući da Kongres SAD nema ovlašćenja da utiče rad Ministarstva pravde.

Komisija je takođe objavila da će četvoricu republikanskih članova Predstavničkog doma, uključujući republikanskog lidera Kevina Makartija, uputiti etičkoj komisiji zbog, kako se obrazlaže, nepoštovanja sudskih poziva tokom istrage upada u zgradu Kapitola, dodaje Rojters.

Takođe, Sekretarijatu za pravosuđe je preporučeno da pokrene postupak protiv Džona Istmana, jednog od Trampovih pravnih savetnika. Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020.

Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrđivanja rezultata u Kongresu 6. januara.

Konačni izveštaj Komsije biće objavljen u sredu.

"Veoma pristrasni komitet nezakonito odaje poverljive informacije svima koji žele da ih čuju", napisao je bivši predsednik na svojoj platformi "Trut soušl" pre sastanka. "Dokle će republikanci i američke patriote dozvoljavati da se ovo dešava?"

Zasebna komisija Predstavničkog doma treba da zaseda u utorak, kada će odlučiti hoće li Trampove poreske prijave izneti u javnost. Donald Tramp bio je jedini predsednik SAD koji to nije samostalno učinio tokom svoje predsedničke kampanje.

Podsetimo, Trampove pristalice upale su u Kongres 6. januara 2021. tvrdeći da je Tramp pokraden na izborima, a tom prilikom je pet ljudi izgubilo život.

Inače, Donald Tramp je jedini političar koji je saopštio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine, a samo nekoliko dana nakon toga, američki ministar pravde Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će voditi istragu o bivšem predsedniku Sjedinjenih Država.

Ovaj bivši američki predsednik jedini je koji je dva puta "preživeo" opoziv.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima. Takođe, impičment je pokrenut i nakon upada u Kapitol, a tada već bivši predsednik je optužen za "teške zločine i prekršaje" do kojih je došlo jer je on "podsticao pobunu".

image