Svet

Bilans jednog poraza: Neredi širom Francuske nakon Mundijala

Na ulicama je bilo 14.000 policajaca, uhapšeno je 227 osoba, povređeno najmanje 40 policajaca
Bilans jednog poraza: Neredi širom Francuske nakon Mundijalawww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Poraz Francuske u finalu Svetskog prevenstva u fudbalu izazvao je talas nezadovoljstva koji je eksplodirao u neredima širom zemlje, u kojima je uhapšeno 227 osoba, a povređeno najmanje 40 policajaca. 

Ukupno 14.000 čuvara reda je bilo na francuskim ulicama u nedelju, od čega 2.750 samo u Parizu, gde su ih izgrednici napali vatrometima i staklenim flašama. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u Parizu uhapšeno 47 osoba, a policija je morala da upotrebi suzavac da bi se suprotstavila huliganima. 

U centru Liona zbog napada na policiju je uhapšeno petnaest osoba. Nekoliko radnji na Trgu Belkur je napadnuto i opljačkano, prenosi list "Lionmag", a stotine navijača je zbog nasilja evakuisano iz barova u centru grada. 

U Nici se policija u nekoliko navrata sukobila sa grupama nasilnika, a morali su da upotrebe i suzavac, nakon što ih je okupljena gomila napala vatrometima i zapalila nekoliko kanti za smeće. 

Gradonačelnik Nice poručio je da osuđuje napade na polciju i da zahteva oštre kazne. 

Policija je na sličan način napadnuta i u Bulonju, pa su morali da koriste i suzavac. Iako su u pripravnosti bili i gumeni meci, ipak ih nisu koristili, pišu mediji. Ovo oružje često je korišćeno na protestima "Žutih prsluka", a poznato je po nanošenju teških povreda demonstrantima. 

Neredi u nedelju usledili su samo nekoliko dana nakon što je Francuska pobedila u polufinalu Svetskog prvenstva protiv Maroka. I tom prilikom nasilje je preplavilo celu zemlju, pa čak i susednu Belgiju, a rezultiralo je hapšenjem 266 osoba širom Francuske, pa čak i smrću jednog četrnaestogodišnjaka.

image