Svet

Mađarska traži da se procene efekti EU sankcija Rusiji

Sankcije imaju smisla ako pogađaju Rusiju više nego Evropu, kaže savetnik mađarskog premijera Balaš Orban
Mađarska traži da se procene efekti EU sankcija Rusiji© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Evropski lideri i Evropska komisija trebalo bi da procene uticaj sankcija koje je EU uvela Rusiji na pojedinačne države članice, naročito u kontekstu tekuće energetske krize, smatra glavni savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana Balaš Orban.

"Sankcije imaju smisla ako pogađaju Rusiju više nego Evropu, ali ne bi trebalo da budu automatizam", izjavio je Balaš Orban u intervjuu za "Evroaktiv" posle samita EU.

Posle jedanaestočasovne diskusije, zemlje članice EU dogovorile su se oko devetog paketa sankcija Rusiji, koji se opisuje kao najslabiji do sada, konstatuje portal.

Podseća se da je mađarski premijer ranije pozvao EU da povuče sankcije protiv Moskve.

Njegov savetnik istog prezimena potvrdio je da će u januaru biti održan referendum u Mađarskoj na kojem će se građani izjašnjavati o tome da li podržavaju protivljenje svoje vlade uvođenju sankcija Rusiji zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

"Pre nego što počnemo da se dogovaramo oko desetog ili jedanaestog paketa sankcija, trebalo bi da sednemo svi zajedno i povedemo ozbiljnu diskusiju o efektima do sada uvedenih restriktivnih mera", smatra Balaš Orban.

Balaš Orban rekao je i da je struja, odnosno sektor energetike, "ne-zona" za Mađarsku, kako ju je nazvao, pojašnjavajući da će njegova zemlja tražiti dalje izuzetke u oblastima gde sankcije više pogađaju EU nego Moskvu. Tako se prošle nedelje, Budimpešta usprotivila da se na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u EU uvrste tri ruska zvaničnika, među kojima i ministar energetike.

"To bi bilo neprihvatljivo sa strane mađarske energetske bezbednosti. Pregovaramo sa njim o našoj energetici i kako onda da ga stavimo na listu sankcionisanih", objašnjava Orban.

Ruska vojna operacija i različiti pristupi dve članice EU, Mađarske i Poljske, načinima na koje bi EU trebalo da se postavi prema njoj, zahladili su odnose Budimpešte i Varšave, navodi Orban i dodaje da se sada ulaže dosta energije u to da se odnosi poprave a saradnja nastavi.

 

image