Svet

Bela kuća: Zelenski danas sa Bajdenom u Vašingtonu

SAD ne traže direktnu konfrontaciju sa Rusijom i ovaj stav neće se promeniti ni posle današnje posete ukrajinskog predsednika, poručio je visoki zvaničnik američke administracije
Bela kuća: Zelenski danas sa Bajdenom u VašingtonuGetty © Alex Wong / Staff

Visoki zvaničnik američke administracije potvrdio je da će se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu kao i da će se obratiti Kongresu, prenose "RIA Novosti".

"Na poziv predsednika Bajdena, predsednik Zelenski će danas posetiti Vašington, gde će razgovarati o strateškoj situaciji na bojnom polju, kao i o pomoći Zapada Kijevu i antiruskim sankcijama. Razgovaraće se i o mogućnostima obučavanja ukrajinske vojske koju će SAD i naši saveznici nastaviti, sankcijama i kontroli izvoza protiv Rusije, koje smo uveli i koje ćemo nastaviti da zaoštravamo i jačamo", rekao je zvaničnik administracije.

On je dodao da Bajden neće poslati američke snage u Ukrajinu da učestvuju u vojnim akcijama protiv Rusije. 

"Predsednik je vrlo jasno stavio do znanja da ni sutra, ni sledećeg meseca, ni sledeće godine Sjedinjene Američke Države neće slati trupe u Ukrajinu da se direktno bore protiv Rusije. Umesto toga, mi šaljemo milijarde i milijarde dolara vrednu vojnu opremu i napredno oružje kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani", istakao je on.

Istovremeno je naglasio da SAD ne traže direktnu konfrontaciju sa Rusijom, kao i da se ovaj stav neće promeniti ni posle današnje posete ukrajinskog predsednika.

"Ne želimo da se upustimo u direktan rat sa Rusijom i ništa se u tom pogledu neće promeniti danas. Umesto toga, ovo je prilika da se Amerikancima prenese hrabrost ukrajinskog naroda", dodao je zvaničnik Bele kuće.

Prema njegovim rečima, Bela kuća je zvanično pozvala Zelenskog da dođe u Vašington prošle srede, a ukrajinska strana je zvanično prihvatila poziv prošlog petka.

"Kancelarija Zelenskog je zvanično prihvatila poziv prošlog petka, a zatim je poseta konačno potvrđena u nedelju. Jasno smo stavili do znanja da želimo da ga ugostimo ovde u Beloj kući", dodao je zvaničnik američke administracije.

On je rekao da se radi o proširenom sastanku sa Bajdenom, sastanku sa ključnim članovima tima za nacionalnu bezbednost američkog predsednika kao i prilici da se obrati novinarima. Posle toga, planira se obraćanje Zelenskog na zajedničkoj sednici Kongresa.

On je dodao da se Vašington nada i drugoj poseti Zelenskog Beloj kući.

Novi paket pomoći

Bajden će tokom posete Zelenskog objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan dve milijarde dolara, koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane "patriot", rekao je novinarima visoki zvaničnik Bele kuće.

"Predsednik Bajden će sutra objaviti značajan novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini za oko dve milijarde dolara", rekao je on uoči dolaska Zelenskog u SAD.

Prema njegovim rečima, u paketu će biti i PVO sistem "patriot". Ranije je Asošiejted pres izvestio da će SAD preneti Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme u okviru paketa vojne pomoći vrednog 1,8 milijardi dolara.

Signal Rusiji

Bela kuća vidi posetu Zelenskog kao "signal" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno", rekao je on.

"Radi se o slanju signala Putinu i slanju signala svetu da će Amerika biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je zvaničnik.

image