Svet

Problemi se samo nižu: Nakon "pume", neupotrebljive i samohodne haubice Bundesvera

Iako je reč o jednom od najmodernijih artiljerijskih oruđa u Nemačkoj, zapravo je mali broj sistema PzH 2000 funkcionalno
Problemi se samo nižu: Nakon "pume", neupotrebljive i samohodne haubice Bundesverawww.globallookpress.com © IMAGO/Sven Eckelkamp

Izveštaji o tehničkim problemima sa borbenim tenkovima "puma" već danima izazivaju pometnju u Nemačkoj, ali ovo izgleda nije jedini problem sa naoružanjem Bundesveta.

Prema izveštaju lista "Bild", iako je reč o jednom od najmodernijih artiljerijskih oruđa, ni sve samohodne haubice PzH 2000 nisu funkcionalne, pošto je tek svaka treća ova samohodna haubica upotrebljiva.

Nemačka ima ukupno 105 samohodnih haubica 2000, ali trenutno se samo 73 nalaze u vojnim zalihama, od čega je tek 36 operativnih.

Od 2. decembra 18 ovih haubica je na remontu, a preostale će se koristiti za obuku i testiranje.

Snaga ovih sistema naoružanja leži u njihovoj preciznosti. Sa standardnom municijom moguće je pogoditi metu na udaljenosti od 30 kilometara, dok je sa municijom većeg dometa moguće pogoditi metu udaljenu čak 40 kilometara.

Zvanični Berlin je od početka rata u Ukrajini toj zemlji poslao 14 samohodnih haubica 2000, ali one se nisu baš najbolje pokazale na bojnom polju, navodi DPA.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana saznalo se za probleme sa tenkovima "puma" kada je tokom vežbe za pripremu tenkovske brigade Bundesvera za uključivanje u NATO snage "visoke spremnosti", svih 18 savremenih nemačkih borbenih vozila pešadije otkazalo.

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht zaustavila je planiranu nabavku tenkova ovog tipa, a od sledeće godine oni više neće biti borbena vozila nemačke pešadije, već će ih zameniti borbeno vozilo "marder".

image