Svet

"Politiko": Nemački tenkovi su "kaput"

Stanje borbenih vozila Bundesvera je katastrofalno, "pume" opasnije za vojnike Nemačke, nego za protivnike
"Politiko": Nemački tenkovi su "kaput"Getty © Photo by Morris MacMatzen/Getty Images

Kada nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da tenkove ne isporučuje Ukrajini ne bi li izbegao eskalaciju sukoba sa Rusijom, zaboravlja da pomene  da je razlog i to što su nemački tenkovi- "kaput".

Jedini koji nečemu i vrede jesu, kako prenosi "Politiko", baš oni koje su Ukrajinci tražili, a nisu ih dobili- a to su "marder" iz sedamdesetih i nemački glavni borbeni tenk, poznat kao Leopard II.

Što se tiče "puma" koje su opremljene različitim sistemima naoružanja, između ostalog i topom od 30 milimetara koji može (bar u teoriji) da u minuti ispali na stotine metaka- one su sad bukvalno opasnije za nemačke nego protivničke vojnike- mladići su iz jednog od tih tenkova morali da pobegnu nakon što su mu se zapalile žice.

Tokom vežbe za pripremu tenkovske brigade Budesvera za uključivanje u NATO snage "visoke spremnosti", svih 18 savremenih nemačkih borbenih vozila pešadije je na nemačko razočarenje omanulo. 

Kada se za ovo pročulo, odnosno kada je procureo mejl upućen šefu oružanih snaga Bundesvera u kome se jedan general žali na žalosno stanje pešadijskih borbenih vozila svoje divizije, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht sazvala je hitan sastanak.

Problemi sa opremom Bundesvera nisu novost, podseća "Politiko", koji dodaje da je zbog loše opreme Nemačka postala ruglo NATO-a.

Prošlo je skoro godinu dana otkako je Šolc proglasio prekretnicu u nemačkoj strateškoj perspektivi koju je pokrenula ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Vlada je formirala "poseban fond" od 100 milijardi evra za opremu Bundesvera, a Ministarstvo odbrane je prošle nedelje potpisalo prve ugovore, uključujući narudžbenicu za američke lovce F-35, za čiju će isporuka, kako navode, biti potrebne godine.

image