Svet

Sreli se iranski i saudijski ministar: Na pomolu smirivanje tenzija?

Kraljevina je spremna da nastavi pregovore, tvrdi diplomata Irana
Sreli se iranski i saudijski ministar: Na pomolu smirivanje tenzija?www.globallookpress.com © Sobhan Farajvan/Keystone Press Agency

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan saopštio je na Tviteru da se na marginama konferencije u Jordanu sreo i sa svojim saudijskim kolegom, princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Nakon ovog susreta koji je bio najvišeg nivoa još od kad su dve zavađene države 2016. godine prekinule odnose, iranski diplomata naveo je da je saudijski ministar spoljnih poslova rekao da je kraljevina spremna da nastavi pregovore.

Vodeće šiitske i sunitske muslimanske sile na Bliskom istoku, Saudijska Arabija i Iran, podseća Rojters, bile su na suprotstavljenim stranama sukoba širom regiona, uključujući Siriju i Jemen.

Iran i Saudijska Arabija održali su pet rundi pregovora u iračkoj prestonici Bagdadu, u pokušaju da smanje tenzije.

A onda je došlo do novog diplomatskog sukoba budući da je, kako navodi portal "Iran front pejdž", Teheran optužio Rijad da potpiruje antivladine proteste i nerede u Iranu, podržavajući terorističke grupe i vodeći medijski rat protiv Islamske Republike.

Iranski ministar obaveštajnih službi upozorio je tada Rijad da nema garancije da će Teheran nastaviti sa "strateškim strpljenjem".

Visoki general iranske Revolucionarne garde, Esmail Gani, u utorak je dugogodišnjeg američkog saveznika, Saudijsku Arabiju nazvao "ološem nedostojnim da bude neprijatelj".

Sporni nuklearni program Irana je takođe pojačao tenzije, a princ Fejsal je ranije u decembru rekao da znaci "nažalost nisu baš pozitivni" i da će zalivske arapske države delovati da ojačaju svoju bezbednost ako Teheran dobije nuklearno oružje, za koje Teheran tvrdi i da ga ne traži.

Diplomatske odnose sa Iranom Saudijska Arabija je prekinula u januaru 2016. nakon što su iranski demonstranti, razjareni saudijskim pogubljenjem istaknutog šiitskog sveštenika šeika Nimra Bakir al-Nimra, upali u njenu ambasadu u Teheranu.

Iran je kritikovao kraljevstvo zbog vođenja, kako naziva, "spoljne politike konfrontacije" prema Islamskoj Republici.

Saudijska Arabija optužuje Iran da podržava Hute, koji se bore protiv koalicije predvođene Rijadom, a Iran tvrdi da su saudijski rat protiv Jemena i njihova podrška grupama Takfiri među glavnim pitanjima koja blokiraju normalizaciju njihovih veza.

Konferenciji u Jordanu, koji su organizovale Francuska i Irak, cilj je podrška stabilnosti u Iraku i širem regionu, a iranski zvaničnik potvrdio je da se sreo i sa predstavnicima Omana, Katara, Iraka i Kuvajta.

image