Svet

Mađari žele da se raspusti Evropski parlament

Premijer Mađarske Viktor Orban je naglasio da u buduće on neće dati podršku dodatnim EU paketima sankcija Moskvi, ali da ih neće ni blokirati
Mađari žele da se raspusti Evropski parlament© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Premijer Mađarske Viktor Orban podržava raspuštanje Evropskog parlamenta, nakon nedavnog korupcijskog skandala u kome su bili uključeni evropski parlamentarci, jer smatra da je kredibilitet te institucije doveden u pitanje.

"Mađari bi želeli da se Evropski parlament u trenutnom obliku, raspusti", rekao je predsednik mađarske vlade i dodao da stepen do kojeg je narušen ugled tog tela ne bi mogao da bude niži nego što trenutno jeste.

Populistički lider, koji je u aprilu ove godine osvojio svoj četvrti mandat zaredom, često se konfrontira sa Briselom koji ga optužuje za kršenje demokratskih načela i velike korupcije u zemlji.

Orban je, citirajući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, rekao da je "vreme da se isuši briselska močvara".

U septembru je Evropski parlament objavio da se Mađarska više ne može smatrati demokratijom, te da pod Orbanovim liderstvom postaje "autokratski hibridni režim".

Tenzije na relaciji Budimpešta - Brisel dodatno su produbljene lobiranjem mađarske vlade za neuvođenje sankcija Rusiji, a Viktor Orban, koji se smatra jednim od najbližih Putinovih saradnika u EU, ubeđen je da one nisu delotvorne i da proizvode više štete Evropi i njenoj ekonomiji, nego samoj Rusiji.

"Da je zavisilo od nas, ne bi bilo sankcija uopšte", rekao je Orban.

On je naglasio da u buduće on neće dati podršku dodatnim EU paketima sankcija Moskvi, ali da neće ni da im stoji na putu.

image