Svet

Bajden: Stajaćemo uz Kijev sve dok bude potrebno; Zelenski: SAD i Ukrajina postale pravi saveznici

Bajden je najavio novi paket pomoći od gotovo dve milijarde dolara, a Zelenski da će od Kongresa tražiti da odobri dodatna sredstva
Bajden: Stajaćemo uz Kijev sve dok bude potrebno; Zelenski: SAD i Ukrajina postale pravi saveznici© AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je večeras u Sjedinjene Američke Države na svoje prvo putovanje van Ukrajine od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru.

Ukrajinski lider i predsednik SAD Džozef Bajden obratili su se nakon sastanka koji je trajao više od dva sata, a Bajden je na samom početku rekao da je počastvovan posetom Zelenskog.

"Mnogo puta smo razgovarali telefonom i putem video poziva, a dobro je da se konačno lično vidimo i pogledamo u oči. Važno je da američki narod i svet od vas lično čuju o ukrajinskoj borbi i potrebi da se zajedno držimo i naredne godine", kazao je Bajden i poručio da će SAD stajati uz Ukrajinu sve dok to bude potrebno.

Bajden je ocenio da svi Amerikanci, uključujući i demokrate i republikance "do srži razumeju da je borba Ukrajine deo nečeg mnogo većeg".

On se, takođe, zahvalio Kongresu jer je podržao zakon o finansiranju Ukrajine i novi paket pomoći u vrednosti od gotovo dve milijarde dolara.

"Paket od 1,85 milijardi dolara uključuje direktne transfere opreme u Ukrajinu, kao i ugovore za snabdevanje municijom koja će Kijevu biti potrebna u narednim mesecima za artiljeriju, tenkove i raketne bacače. Paket će uključivati i sistem 'patriot', u sklopu napora da se ojača protivvazdušna odbrana. To je veoma važan korak ka stvaranju bezbednog vazdušnog prostora iznad Ukrajine", rekao je Bajden. 

Dodao je da će biti potrebno vreme da se ukrajinske snage obuče za korišćenje ovog sistema, ali da će on biti "ključno sredstvo za odbranu".

Bajden je naglasio da se "oseća dobro" zbog solidarnosti saveznika povodom Ukrajine.

Iako smo iz Moskve više puta videli spremnost na razgovore, Bajden kaže da Vladimir Putin nema nameru da zaustavi sukob.

"NATO i Evropska unija nikada nisu bili ujedinjeniji oko bilo kojeg pitanja i ne vidim znakove promene. Svi znamo šta je na kocki, sama ideja suvereniteta, povelja UN-a. Putin je mislio da će oslabiti NATO, a umesto toga ga je ojačao", ocenio je predsednik SAD.

Vladimir Zelenski poručio je da su Ukrajina i SAD u poslednjih 30 dana sukoba postale "pravi partneri i saveznici".

Govorio je i o sistemu "patriot" koji će Kijev dobiti od Amerike i poručio da će "odbrana zemlje biti pojačana u narednim mesecima".

Naglasio je da je uveren da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD, bez obzira na promene u američkom Kongresu. Takođe je rekao da je bilo reči o "sankcijama i pravnom pritisku" na Rusiju.

On je, takođe, pozvao američki Kongres da odobri dodatna sredstva, rekavši da će sve to "ići ka jačanju globalne bezbednosti". 

Zanimljiv je i izbor reči ukrajinskog predsednika, koji je ključ za razumevanje taktike Bajdenove administracije - "Desetine milijardi dolara pomoći nisu poklon, to je novac koji je namenski potrošen", ocenjuje Bi-Bi-Si. Sve su jače naznake da su brojni Amerikanci besni zbog ogromnih suma koje zemlja troši na podršku sukobu koji se dešava u inostranstvu. I predstavnici Republikanske stranke najavili su da će osigurati nadzor nad pomoći Ukrajini kako bi se osiguralo da novac ne bude bačen ili pogrešno usmeren.

Takođe je govorio o pojmu "pravednog mira" i rekao da on ne može biti kompromis za "suverenitet, slobodu i teritorijalnu celovitost zemlje".

Sastanak Bajdena i Zelenskog trajao više od dva sata

Zelenski je stigao u Belu Kuću gde ga je dočekao predsednik SAD Džozef Bajden i njegova supruga Džil. Ispred rezidencije šefa države su se rukovali i pozirali za fotografe, nakon čega su se uputili na sastanak kojije trajao više od dva sata.

Očekivano, prva tema ukrajinskog i američkog predsednika bila je Rusija. Na samom početku sureta Bajden se osvrnuo na sukob Rusije i Ukrajine i ponovo govorio o pomoći Ukrajini.

On je poručio da Amerikanci obe političke partije, zajedno sa saveznicima u Evropi, Japanu i drugim mestima stoje uz Ukrajinu kako bi bili sigurni da će zemlja dobiti finansijsku, humanitarnu i bezbednosnu pomoć. Bajden je, između ostalog, obećao i pošiljku PVO sistema "patriot", javlja Si-En-En.

"Teško je poverovati, 300 dana prolazite kroz ovo, a Putin je izvršio brutalni napad na pravo Ukrajinaca da postoje kao nacija", rekao je Bajden, očigledno zaboravljajući u koliko bombardovanja suverenih država širom sveta su SAD učestvovale samo u poslednjih 50 godina.

Bajden je dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin "pokušava da iskoristi zimu kao oružje".

Neposredno pre nego što su novinari i fotografi napustili Ovalnu kancelariju, Bajden je Zelenskog nazvao "čovekom godine", aludirajući na odluku magazina "Tajm" da ukrajinskog lidera proglasi za ličnost 2022.

Zelenski je govorio o zahvalnosti koju duguje Sjedinjenim Američkim Državama i građanima ove zemlje, ali i lično Bajdenu na velikoj podršci Kijevu.

On je, takođe, Bajdenu uručio orden - ukrajinski krst za vojne zasluge, što je od njega tražio kapetan iz grada Bahmuta, koji je Zelenski juče posetio.

"Jedan momak koji je pravi heroj tražio je vam donesem nagradu koju je on dobio. On je veoma hrabar, a rekao je da je želi da je uruči veoma hrabrom predsedniku", objasnio je Zelenski.

Bajden je zahvalio Zelenskom i obećao da će ukrajinskom kapetanu zauzvrat poslati poseban novčić.

"Moj sin koji se borio u Iraku imao je ono što zovemo komandni novčić. Ja ću se pobrinuti da ukrajinski kapetan dobije jedan od njih", naglasio je predsednik SAD.

Zelenski stigao u Vašington

Nakon dolaska u Vašington Zelenski je rekao da je u američku prestonicu otišao kako bi se zahvalio SAD na pomoći u sukobu protiv Rusije.

"Danas sam u Vašingtonu kako bih se zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu na pomoći koja je Ukrajini preko potrebna, ali i da nastavimo saradnju, kako bismo se približili našoj pobedi", napisao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Dodao je da će održati seriju pregovora o jačanju stabilnosti i odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

"Posebno ću razgovarati o bilateralnoj saradnji Ukrajine i SAD sa predsednikom Bajdenom. Sledeće godine moramo vratiti ukrajinsku zastavu na teritoriju cele naše zemlje", naveo je Zelenski.

Dobro čuvana tajna

Bi-Bi-Si navodi da je poseta ukrajinskog lidera Vašingtonu bila dobro čuvana tajna o kojoj ni Kongres SAD nije mnogo znao.

Tako je Bela Kuća, koja je obično "uspavana" u pretprazničnom periodu, naprasno morala da obustavi planove za odmor.

Malo ko u Kongresu ili čak u samoj Beloj kući je znao šta se danas sprema pre nego što je vest sinoć objavljena.

Kirbi o poseti Zelenskog

Prema rečima portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija, dvojica lidera razgovaraće o nastavku pomoći Vašingtona Kijevu, kao i tome kako bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da bude okončan.

"Ne sumnjam da će razgovarati o pojmu 'pravednog mira' predsednika Zelenskog, kako bi to moglo da izgleda, koje su komponente plana, kao i o tome kako bismo mogli da pomognemo Ukrajini da dođe do te tačke", saopštio je Kirbi.

On, ipak, tvrdi da Moskva "trenutno nije zainteresovana za diplomatiju".

Međutim, Rusija je u više navrata nagoveštavala da je spremna da pregovara sa Ukrajinom, kao i sa kolektivnim Zapadom, ističući da svaka diskusija o tom pitanju mora da uzme u obzir interese Rusije. Moskva je, takođe, okrivila Kijev za nedostatak diplomatskog napora da se sukob okonča.

Ukrajinski lider je odbio da pregovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a u više navrata je obećavao da će preuzeti regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – koji su se zvanično pridružili Rusiji početkom oktobra. Takođe je obećao da će preuzeti Krim, koji je u sastavu Rusije od referenduma 2014. godine.

O ovoj temi je danas govorila i predsednica ruskog Saveta federacije Valentina Matvijenko koja je poručila da ne vidi znakove da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da se dogode u skorije vreme.

"Ne vidim pozadinu za pregovore u bliskoj budućnosti, nema o čemu da se razgovara i ni sa kim", rekla je Matvijenko na konferenciji za novinare.

Slabi podrška Ukrajini

Poseta Zelenskog Vašingtonu delom je pokušaj da se obezbedi dalji priliv pomoći iz Amerike.

Međutim, to postaje sve veći izazov. U maju je 57 republikanaca u Predstavničkom domu i 11 u Senatu glasalo protiv paketa pomoći od 40 milijardi dolara, a ankete pokazuju da je podrška republikanaca za nastavak pomoći od tada dodatno oslabila, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje sprovodeno u novembru pokazalo je da je nešto više od polovine glasača Republikanske stranke podržalo pomoć Ukrajini – što je veliki pad u odnosu na 80 odsto u martu. Neki republikanci su, u predizbornoj kampanji prošlog meseca, otvoreno pitali zašto SAD troše toliko novca na daleku zemlju umesto da finansiraju bezbednost granica i borbu protiv kriminala u zemlji.

image