Svet

Poseta Zelenskog SAD izazvala raskol među republikancima?

Republikanski kongresmeni podeljeni su po pitanju daljeg slanja milijardi dolara pomoći Ukrajini
Poseta Zelenskog SAD izazvala raskol među republikancima?www.globallookpress.com © Cliff Owen/Keystone Press Agency

Tokom posete Sjedinjenim Državama, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski drsko je zatražio od Kongresa da nastavi da finansira Kijev. "Zahvalni smo vam na pomoći, ali to nije dovoljno", poručio je Zelenski.

Sin bivšeg predsednika Donalda Trampa, Donald Tramp Mlađi ironično je prokomentarisao da je ukrajinski lider "nezahvalna kraljica koja živi od međunarodne socijalne pomoći".

Tramp mlađi nije jedini kome je zahtev Zelenskog zaparao uši. Dok je većina kongresmena  oduševljeno skandirala ukrajinskom predsedniku, grupa republikanaca bliskih Trampu i njegovim stavovima reagovala je drugačije.

Dobar deo njih zapravo nije ni došao na govoranciju Zelenskog - prema podacima portala "Hil" koji prati dešavanja u Kapitolu, svega 86 predstavnika od 213 republikanaca u Predstavničkom domu prisustvovalo je govoru. Deo onih koji su bili u prostoriji nije aplaudirao i jasno je stavio do znanja da se ne slaže sa Zelenskim.

Lider manjine u Senatu "Mič Mekonel je juče stvarno izjavio da je za većinu republikanaca glavni prioritet Ukrajina. Još nisam upoznao republikanca koji to misli, ali kapiram da nikoga ne treba da iznenadi razlika između pravih republikanaca i vašingtonskih pacovčića", naveo je Tramp mlaći.

Slično je prokomentarisao i Tramp mlađi.

Dan posle posete Zelenskog, "Vašington post" je prokomentarisao da je Ukrajina pokazala razdor koji postoji među republikancima koji će za nekoliko dana preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom čime bi američka pomoć Ukrajini mogla da bude ugrožena, jer će moći da usvajaju zakone bez podrške demokrata, a mnogi republikanci su već poručili da neće pristati na potpisivanje "blanko čekova" Kijevu.

Komentar Zelenskog da silne milijarde dolara pomoći nisu dovoljne usledio je u osetljivom trenutku u Kongresu budući da se predstavnici pripremaju da odobre novu tranšu pomoći Ukrajini u vrednosti od 45 milijardi dolara, najveću do sada. Senat koji je pod kontrolom demokrata već je odobrio zakon, a sada se žuri sa odobrenjem u Predstavničkom domu pre nego što republikanci preuzmu.

Kada zakon bude prošao i u Predstavničkom domu, ukupna američka pomoć Ukrajini ove godine iznosiće 110 milijardi dolara.

Za razliku od Mekonela kome je Ukrajina prioritet, lider sadašnje republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti poručio je da on podržava Ukrajinu ali ne i slanje blanko čekova.

Deo ultradesnih republikanaca bliskih Trampu i njegovom "Amerika na prvom mestu" pristupu nisu uopšte oduševljeni slanjem vojne i ekonomske pomoći Ukrajini u trenutku kada su SAD u krizi.

"Američki poreski obveznici bukvalno plaćaju da se podrže brojne zemlje širom sveta dok se Amerika ruši pred našim očima", prokomentarisala je predstavnica iz Džordžije, Mardžori Tejlor Grin.

Za razliku od Tejlor Grin i njoj sličnih, postoje i republikanci koji podržavaju slanje pomoći Ukrajincima. "Spremna sam da idem na front", uzbuđeno je uzvikivala senatorka Suzan Kolins iz Mejna koja će dogodine najverovatnije biti šef jednog od komiteta Senata.

Postoje i oni republikanci koji su za slanje pomoći Ukrajini ali pod uslovom da se prati gde odlaze silni milioni.

"Deo naše nacionalne bezbednosti je da ih podržavamo, ali samo moramo da ne bacamo novac“, rekao je republikanski senator sa Floride Rik Skot.

Čak je i Viktorija Sparc, kongresmenka iz Indijane poreklom Ukrajinka rekla da je potrebno pratiti trošenje na Kijev.

"Ako Kongres može da traži reviziju predsednika Trampa onda može da dobije i reviziju sredstava poslatih Ukrajini", poručio je Eni Brigs iz Arizone koji je zajedno sa još nekolikko republikanaca presedeo govor  Zelenskog kada je rekao da pomoć koju njegova zemlja dobija nije "milostinja" već "investicija u globalnu bezbednost i demokrtiju".

Čitava situacija je, naravno, izazvala buru na Tviteru.

"Kontrast između alt desnice i većeg dela Amerike nikada nije bio jasniji", prokomentarisao je demokrata Riči Tores.

Da li je stvarno tako, ostaje da se vidi.

image