Svet

Zelenski američkom Kongresu: Vaša pomoć nije milostinja, već investicija

Američka pomoć Kijevu je investicija u globalnu bezbednost i demokratiju i mi njome upravljamo na najodgovorniji mogući način, rekao je predsednik Ukrajine
Zelenski američkom Kongresu: Vaša pomoć nije milostinja, već investicijawww.globallookpress.com © © Nathan Howard - Pool via CNP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u obraćanju u američkom Kongresu da je pomoć koju Amerikanci šalju njegovoj zemlji investicija u demokratiju, a ne milostinja.

On je članove Kongresa podsetio na to kako su se Amerikanci borili u Drugom svetskom ratu protiv nacista, tražeći da pruže veću pomoć njegovoj zemlji u njenim ratnim naporima, preneo je Rojters.

"Vaš novac nije milostinja. To je investicija u globalnu bezbednost i demokratiju i mi njome upravljamo na najodgovorniji mogući način", rekao je Zelenski na zajedničkoj sednici Senata i Predstavničkog doma obraćajući se na engleskom.

Svet je previše povezan i isprepleten da bi neka država mogla da sedi sa strane i oseća se bezbedno, rekao je ukrajinski predsednik tražeći podršku stranaka u Kongresu. 

"Ova bitka se ne može zamrznuti ili odložiti. Ne može se zanemariti sa nadom da će nam okean ili nešto drugo pružiti zaštitu. Toliko toga zavisi od sveta. Toliko toga zavisi od vas", poručio je Zelenski američkim kongresmenima.

"Pobedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svet", zaključio je predsednik Ukrajine.

Američki mediji opisali su obraćanje Vladimira Zelenskog kao nešto "emotivno" i "strastveno", a kao važan momenat istakli su činjenicu da mu je odlazeća predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi poklonila američku zastavu.

Ipak, Zelenski je dobio nešto mnogo vrednije: obećanje Džoa Bajdena da će SAD poslati još 1,85 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Međutim, Zelenski koji je svog najbližeg saveznika našao u američkom predsedniku, suočio se sa velikim izazovom na Kapitol hilu gde je sve veći broj republikanaca u Predstavničkom domu protiv nastavka slanja pomoći Ukrajini, piše "Vašington post" i napominje da je do posete ukrajinskog predsednika došlo u trenutku kada opada podrška Amerikanaca slanju pomoći Kijevu. 

Posle međuizbora u novembru, republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu i već su pozvali na rigorozniju kontrolu sredstava koja se troše na pomoć režimu Vladimira Zelenskog.

image