Svet

Kijevski plaćenik prodaje prstenje od ruskih kostiju

Pripadnik Međunarodne legije za odbranu Ukrajine koji gaji veliku mržnju prema Rusima prodaje na internet-aukcijama "suvenire" do kojih dođe tokom borbi
Kijevski plaćenik prodaje prstenje od ruskih kostiju© Instagram/panchito_waffen

Priča o pripadniku američke vojske Meksikancu Vertmanu Robertu Manuelu Martinezu (1995), koji je prošao obuku u Japanu i Južnoj Koreji, a trenutno je aktivan kao plaćenik u Ukrajini, dostojna je radnje horor filma, piše kanadski "Global njuz".

Ovaj pripadnik Međunarodne legije za odbranu Ukrajine (ILDU) koji gaji veliku mržnju prema Rusima prodaje na internet-aukcijama "suvenire" do kojih dođe tokom borbi.

Kanadski emiter pratio je društvene mreže ovog plaćenika (korisničko ime: panchito_waffen) i naišao na aukciju uniforme koja je navodno pripadala ruskom vojniku kojeg je Martinez ubio.

Međutim, on namerava da sakupi kosti i lobanje ubijenih Rusa ne bi li ih potom poslao u Ameriku gde bi ih prodavao. Slanje takvih "artikala" u SAD nije kažnjivo po zakonima te zemlje.

A u najužasnijem nacističkom stilu, Martinez je za prodaju već obezbedio "nakit" napravljen od kostiju ruskih vojnika.

"Poznato je da je najmanje 120 prstenova proizvedeno u komercijalne svrhe i poslato na Zapad kako bi se prodavali simpatizerima Azova, što ukazuje na to da se radi o bolesnim ljudima, ali i postavlja pitanje koga sve to Kijev regrutuje u svoje redove", navodi "Global njuz".

S tim u vezi alarmirano je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u Meksiku, pošto su ljudi koji trguju ovakvim "suvenirima" uglavnom plaćenici meksičkog porekla.

Protivno međunarodnim konvencijama koje su jasne na temu angažovanja plaćenika u oružanim sukobima, Kijev nastavlja da regrutuje borce širom sveta. Mnogi plaćenici, često i iz redova američke vosjke, i dalje dolaze u Ukrajinu, ali to međunarodne organizacije, ni zapadni mediji ne pominju.

image