Svet

Američki neonacista potvrđuje zločine svojih ukrajinskih saboraca

Paravojni bataljon Tornado radio je najstrašnije stvari koje sam u životu video, rekao je Kent Bounfejs Maklelan, učesnik rata u Donbasu 2014, ali i sadašnjeg rusko-ukrajinskog sukoba
Američki neonacista potvrđuje zločine svojih ukrajinskih saboraca© RT DE

Kent Bounfejs Maklelan, američki neonacista s Floride koji se pridružio fašističkoj grupi Desni sektor tokom rata u Donbasu i potom se vratio u Ukrajinu da se bori s bataljonom Azov u ​​januaru 2022, razotkriva mnoge laži koje su kružile o puču na Majdanu, trenutnom sukobu u Ukrajini i o veoma snažnom uticaju nacionalističkih pokreta u toj zemlji.

"U slučaju da se svet pita šta se desilo sa svim pravim skinhedsima, svi su otišli ​​u Ukrajinu", izjavio je Maklelan u intervjuu na Telegram kanalu Huana Sinmijeda, koji dokumentuje kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

Maklelan, sin frontmena neonacističkog rok benda Brutal atak, imao je brojne sukobe sa zakonom zbog subverzivnih, rasističkih aktivnosti. Njega i druge članove rasističke organizacije Američki front priveo je FBI u maju 2012. zbog pripremanja terorističkih akata protiv etničkih manjina na Floridi.

Te aktivnosti su ga i navele da otputuje u Ukrajinu 2014. Američki fašistički krugovi u kojima se kretao imali su direktne veze i redovne kontakte s nacionalističkim grupama na čelu Majdana, kao i s desničarskim pokretima u drugim obližnjim zemljama, uključujući Finsku, Gruziju i Letoniju.

Upitan da li je američka vlada bila upoznata s njegovim prvim radnjama u Ukrajini, odgovorio je neodređeno – da je otkriven dok je podučavao Ukrajince kompjuterskoj tehnici trovanja DNS-a, pa su Amerikanci "hteli da pomognu". "Nisu hteli imena ili bilo šta, ali su hteli da prate situaciju. Bez ove podrške bio bih optužen za kršenje [zakona] američke neutralnosti", tvrdi Maklelan.

Svedok ratnih zločina

Po okončanju majdanskog puča mrežama se šire prizori zlostavljanja ruskog stanovništva, a izdvojio se snimak obešene trudnice i njenog supruga. Više veb-sajtova za proveru činjenica koje finansiraju ukrajinske i zapadne vlade, uključujući neonacistički Stopfejk, proglasili su taj snimak lažnim, i to ponovo kada su jezivi prikazi ponovo izašli na videlo pošto je počela ruska specijalna operacija u Ukrajini.

Međutim, Maklelan potvrđuju da su ti video-snimci stvarni. On se zapravo i vidi na snimku raspeća.

"Sećam se da su me zamolili da fotografišem članove Ajdara i Tornada kako poziraju s leševima linčovane trudne žene i čoveka za koga su rekli da joj je muž", rekao je on i dodao da je to ritualno ubistvo bilo previše ekstremno čak i za njegov nasilnički ukus.

Što se tiče Tornada, Maklelan kaže da je fašistički paravojni bataljon "daleko najužasnija stvar koju sam ikada video ili sa kojom sam se suočio u životu".

Pripadnici Tornada brutalno su mučili zarobljene borce i civile u Donbasu. Maklelan je učestvovao u nekim "ispitivanjima" Tornada i pretpostavlja da su "isti metodi sprovođeni i na Rusima" misleći na zarobljenike ukrajinsko-ruskog sukoba.

Čak je i ukrajinska vlada pohapsila neke pripadnike ove fašističke formacije, ali su izbegli optužbe za ratne zločine i obično su dobijali lake kazne. Na primer, osnivač bataljona Ruslan Onišenko, sadistički pedofil, dobio je samo 11 godina zatvora 2017. On je jedan od nekoliko boraca Tornada koje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pustio iz zatvora od početka sukoba i poslao u borbu protiv Rusa.

Azov je bio u pregovorima sa CIA i Pentagonom

Po povratku u Ukrajinu početkom ove godine Bounfejs se prijavio u bataljon Azov i brzo se uključio u borbe za Marijupolj, gde je bio svedok "mnogih gnusnih" stvari.

Ranu fazu bitke opisao je kao "mnogo pucanja u apsolutno ništa, i mnogo vojnika koji ne znaju šta da rade", i dodao da se osećala jaka podeljenost među građanima Marijupolja orijentisanim proukrajinski ili proruski.

"Za to vreme", navodi Maklenan, "Azov je bio u pregovorima sa CIA i Pentagonom, koji su vodili obaveštajne operacije tokom tamošnjeg rata."

Maklenan smatra da je "mešanje Amerike u Ukrajinu" izazvalo rusku reakciju. Iako ne gleda na Rusiju kao na "žrtvu", svestan je da su zemlju provocirali Kijev i Zapad.

Takođe, rekao je da njegovi sunarodnici raspolažu dezinformacijama o konfliktu u Ukrajini i da misle da Rusi tek tako, bez ikakvog razloga, bombarduju naokolo.

Bounfejs se vratio u Ameriku nakon što su uhapšeni operativci ukrajinske službe bezbednosti koji su planirali da ga ubiju dok je bio u bolnici u Kijevu. Nastavlja da podržava Azov.

Smatra da se u Ukrajini zapravo vode dva rata – jedan vode nacionalisti a drugi država, te predviđa da će se Kijev odreći Azova i drugih nacionalističkih grupa kad više ne budu koristili ciljevima NATO-a.

Maklenan zaključuje: "Voleo bih da vidim kako se Rusija jednostavno vratila kući, a dok je vlada u Kijevu slaba, da se desi još jedna [Majdan] revolucija."

image
VV inauguration
banner