Svet

Američki univerzitet ugostio članove Azova: "Veličanje nacizma"

Azov gostovao na američkom Univerzitetu
Američki univerzitet ugostio članove Azova: "Veličanje nacizma"© Foto Tanjug/AP Photo/Ben Margot

Ruski ambasador u Vašingtonu osudio je Univerzitet Stanford nakon što su ugostili članove kontroverznog ukrajinskog bataljona Azov čiji članovi otvoreno ispoljavaju neonacističku ideologiju.

"Izgleda da su SAD u svom manijačkom nagonu da ukaljaju i ukinu Rusiju spremne da glorifikuju nacizam",  izjavio je danas Anatolij Antonov.

Ovaj prestižni univerzitet ugostio je početkom oktobra nekoliko predstavnika Azova, od kojih su dvojica prethodno bila zarobljena od strane ruske vojske, a potom pušteni na slobodu, ukazuju mediji. Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl MekFaul takođe je bio prisutan.

Umesto naci simbola „nacionalna ideja”

Studentski list Univerziteta Stanford "Dejli" tvrdio je da je povezanost Azova sa neonacizmom „istorijskog” karaktera, kao i da su zasnovane na optužbama sa interneta. Ovaj list ponovio je i tvrdnje suosnivača bataljona Georgij Kuparašvilija, koji je takođe bio nedavni gost Stanforda, da amblemi grupe ne vode poreklo od nacističkog „Wolfsangel”  simbola, već da oni predstavljaju latinična slova „N” i „I” kao skraćenica za „nacionalnu ideju” .

Ova kontroverzna ukrajinska vojna jedinica promenila je nekoliko problematičnih emblema tokom godina. U 2015. godini je zamenila nacistički simbol „crnog sunca” , dok će trenutni emblem, kako tvrdi Gardijan, biti zamenjen sa ilustracijom tri mača.

Detaljno dokumentovana istorija ekstremno-desne ideologije Azova

Centar za međunarodnu saradnju i bezbednost Univerziteta Stanford opisao je ovu ukrajinsku grupu kao „ekstremno-desničarsku nacionalističku mrežu vojnih, paravojnih i političkih organizacija,”  i dodao da je ona „poznata po regrutovanju ekstremno-desničarskih stranih boraca iz SAD, Rusije i Evrope, kao i po trans-nacionalnim vezama sa drugim ekstremno-desničarskim organizacijama.” 

Pored gostovanja na Stanfordu, predstavnici Azova posetili su i mnoge druge lokacije širom SAD. U opisu jednog prethodnog događaja održanog u Nju Džerziju pisalo je da organizatori žele da „raskrinkaju ruski agitprop koji tvrdi da je bataljon Azov nacistički,”  sa namerom da prikupe dodatna finansijska sredstva za sebe. 

image