Svet

Orban: Mir u Ukrajini zavisi od SAD

Vojne aktivnosti ukrajinske vojske moguće su zahvaljujući američkoj vojnoj i finansijskoj pomoći, te ukoliko bi Vašington odlučio da od njih odustane, došlo bi do mira, poručio je danas Viktor Orban
Orban: Mir u Ukrajini zavisi od SAD© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Mir na Ukrajini zavisi od Vašingtona, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban. Ukrajinci mogu da nastave da se bore protiv Rusije samo dotle dokle to zapravo žele u SAD – ukoliko bi Amerikanci odlučili da obustave svoju vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, vojni sukob bi se završio, izjavio je političar.

"Ukrajina će moći da se bori samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem. Kada Amerikanci požele mir, onda će se to i desiti", objasnio je za mađarske novine "Mađar Nemcet" (Magyar Nemzet).

Ukrajinski konflikt se odužio, priznao je Orban, dodajući da to predstavlja opasnost.

Upitan o tome da li se može očekivati da bi Kijev nekada odustao od teritorija koje su se pripojile Rusiji u ime mira, energetske sigurnosti i procvata Evrope, premijer je kazao da to niko ne može da očekuje.

"Ukrajina je suverena država i odluke o tome kada i zbog čega će se boriti treba da donose sami Ukrajinci. A mi ćemo da vidimo u kojoj meri ćemo to podržati", odgovorio je.

image