Svet

Studija: Amerikanci u većoj opasnosti da poginu u Čikagu nego u Avganistanu

Najveći rizik snose pripadnici manjinskih etničkih grupa, pre svega Afroamerikanci i Latinosi koji čine 96 odsto žrtava
Studija: Amerikanci u većoj opasnosti da poginu u Čikagu nego u Avganistanuwww.globallookpress.com © Sgt. Branden Bourque/Keystone Press Agency

Mladići uzrasta od 18 i 29 godina iz Čikaga i Filadelfije imaju više šanse da poginu u vatrenom obračunu u opasnim delovima grada nego što je to slučaj sa američkim vojnicima na frontu u Iraku ili Avganistanu, pokazuju rezultati studije koju je objavila mreža JAMA (Časopis američke lekarske asocijacije).

Istraživači sa Univerziteta Braun i Univerziteta u Pensilvaniji objavili su studiju koja otkriva da je za vojno stasale muškarce iz najopasnijih delova Čikaga opasnost od smrti u oružanom napadu tri puta veća od one u Avganistanu i skoro četiri puta veća od opasnosti u Iraku.

Istraživanje je sprovedeno tokom 2020. i 2021. i obuhvatilo 129.826 mladih iz Čikaga, Filadelfije, Njujorka i Los Anđelesa.

"Najveći rizik snosili su pripadnici manjinskih etničkih grupa, pre svega Afroamerikanci i Latinosi koji čine 96 odsto ", navodi jedan od istraživača Brendon del Pozo i dodaje da stanovnici Čikago nazivaju "Čirak" zbog opšteg nasilja koje vlada na ulicama grada.

Istraživači su naglasili da bi i gradovi poput Baltimor, Detroit, Nju Orleans, Sent Luis, Milvoki, Kanzas Siti, Memfis, Klivlend, Sinsinati i Njuark mogli da se uporede sa Čikagom i Filadelfijom, ako je suditi prema ukupnoj stopi ubistava.

"Za razliku od veterana, kod kojih je opasnost kratkotrajna, mladi koji su izloženi opasnosti od uličnih bandi, žive u susedstvu gde se stres, nasilje, beskućništvo, upotreba narkotika, zdravstvenih problemi i pomisao na suicid, godinama akumuliraju", navodi Del Pozo.

U studiji je u 2020. godini primetan porast stope ubistva od 30 odsto, a vatreno oružje je po prvi put prvi na listi uzroka smrti kod dece i mladih.

image