Svet

Iran optužuje Britaniju za destruktivnu ulogu u masovnim protestima

Protesti u Iranu bukte od sredine septembra
Iran optužuje Britaniju za destruktivnu ulogu u masovnim protestimawww.globallookpress.com © Social Media/Keystone Press Agency

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je danas da su hapšenja građana povezanih sa Ujedinjenim Kraljevstvom pokazatelj "destruktivne uloge" Britanije u nedavnim protestima u Islamskoj Republici.

Iran je optužio zapadne zemlje, Izrael i Saudijsku Arabiju da podstiču masovne proteste koji su usledili nakon smrti Mahse Amini u pritvoru sada rasformirane "policije za moral".

Na pitanje novinara da prokomentariše hapšenje sedam osoba povezanih sa Britanijom, portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su "neke zemlje, posebno ova koju ste spomenuli, imale nekonstruktivnu ulogu u vezi sa nedavnim dešavanjima u Iranu. Njihova uloga je bila potpuno destruktivna i podstakla je nerede."

Iranska Revolucionarna garda saopštila je u nedelju da je sedam osoba, uključujući i neke sa dvojnim državljanstvom, uhapšeno zbog protesta koji potresaju zemlju više od tri meseca, preneo je Rojters.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da traži dodatne informacije od iranskih vlasti o izveštajima da su uhapšeni britansko-iranski državljani.

Dok grupe za ljudska prava kažu da je oko 18.500 ljudi uhapšeno tokom protesta, vladini zvaničnici tvrde da je većina puštena. Šef pravosuđa u Teheranu rekao je u ponedeljak da je 83 odsto pritvorenih u prestonici oslobođeno, prenela je zvanična novinska agencija IRNA.

Pored hapšenja, vlasti su nametnule zabranu putovanja desetinama umetnika, advokata, novinara i poznatih ličnosti zbog podržavanja protesta.

Grupa za ljudska prava HRANA saopštila je da je do 25. decembra ubijeno 507 demonstranata, uključujući 69 maloletnika. Takođe se navodi da je ubijeno 66 pripadnika snaga bezbednosti. Veruje se da je uhapšeno čak 18.516 demonstranata.

Protesti, koje zapadni mediji opisuju kao najozbiljniji izazov režimu od Islamske revolucije 1979. godine reakcija su na smrt Amini koju je privela "policija za moral" jer nije propisno nosila hidžab, ali i na generalno teške ekonomske i društvene uslove u zemlji. Protesti su se brzo proširili na druge zemlje.

image