Svet

Kuleba: Mirovni samit u naredna dva meseca, ako Rusija kapitulira

Rusija mora prvo da se suoči sa sudom za ratne zločine, pre nego što počnu pregovori sa Kijevom, kaže ukrajinski Ministar spoljnih poslova
Kuleba: Mirovni samit u naredna dva meseca, ako Rusija kapitulirawww.globallookpress.com © Lev Radin

Ukrajina želi samit kojim bi se okončao rat, ali ne očekuje da će Rusija na njemu učestvovati, izjavio je Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

On je u intervjuu za AP rekao da Kijev želi "mirovni" samit u Ujedinjenim nacijama u roku od dva meseca, sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom kao posrednikom, ali su iz UN ponovili ono što je "generalni sekretar mnogo puta rekao u prošlosti, da on može da posreduje samo ako to žele sve strane". 

Kuleba insistira na tome da, pre početka direktnih pregovora Kijeva i Moskve, Rusija mora da se suoči sa sudom za ratne zločine. 

On je istakao da je apsolutno zadovoljan rezultatima prošlonedeljne posete predsednika Vladimira Zelenskog SAD i otkrio da je američka vlada napravila poseban plan da raketni sistem "patriot" pripremi da bude operativan u Ukrajini za manje od šest meseci, iako obuka obično traje do godinu dana. Dodao je i da će se obuka odvijati "van" Ukrajine.

Okupljanje svih, ali bez Rusije

Ukrajina će, navodi on, učiniti sve što može kako bi pobedila u ratu u 2023. godini i podseća da se "svaki rat završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom".

Komentarišući Kulebin predlog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za "RIA Novosti" da Rusija "nikada nije sledila uslove koje su postavili drugi, svoje sopstvene i zdrav razum".

Portparol Kremlja izjavio je prošle nedelje da nijedan ukrajinski mirovni plan ne može da uspe ako se ne uzme u obzir stvarnost koja se ne može ignorisati, što se odnosi na zahtev da Ukrajina prizna suverenitet Rusije nad Krimom i drugim teritorijama. 

Kuleba je rekao da bi ukrajinska vlada želela da "mirovni samit" bude održan do kraja februara.

"Ujedinjene nacije bi mogle da budu najbolje mesto za održavanje samita, jer se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji", rekao je on. "Ovde se zaista radi o okupljanju svih zainteresovanih."

Naravno, uslov da Rusija uzme učešće na samitu jeste da se suoči sa sudom za ratne zločine, ponavlja Kuleba. 

O ulozi generalnog sekretara UN kaže da se "dokazao kao efikasan posrednik i pregovarač, i što je najvažnije, kao čovek od principa i integriteta. Zato bismo pozdravili njegovo aktivno učešće".

Drugi svetski lideri su takođe ponudili da posreduju, poput Turske i Saudijske Arabije, podseća AP.

Iako je i sa ruske strane poslata poruka da su spremni za razgovore, ukrajinski Ministar spoljnih poslova tvrdi da to nije tačno. 

"Oni (Rusi) redovno govore da su spremni za pregovore, što nije tačno, jer sve što rade na bojnom polju dokazuje suprotno", rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je pre nekoliko dana da je njegova zemlja spremna za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali da su Ukrajinci ti koji odbijaju da preduzmu taj korak. 

Ukrajina je u pozvala članice UN da Rusiji oduzmu status stalne članice Saveta bezbednosti UN i da je isključe iz ovog tela. Kuleba je rekao da su se dugo "spremali na ovaj korak kako bi otkrili prevaru". Prema tvrdnjma Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, Rusija nikada nije prošla kroz legalnu proceduru za prijem u članstvo i zauzimanje mesta SSSR-a u Savetu bezbednosti UN.

image