Svet

Kijev: Mišljenje Zapada o pregovorima sa Moskvom je prva greška

Pregovori kojima bi se potvrdio kraj sukoba trebalo bi da budu poslednja stvar na spisku stvari koje treba uraditi, poručuju iz Ukrajine
Kijev: Mišljenje Zapada o pregovorima sa Moskvom je prva greškawww.globallookpress.com © Oleksii Chumachenko

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak rekao je da su pozivi da se pregovori između Rusije i Ukrajine nastave smešni, preneo je britanski list "Ekonomist".

"Mišljenje nekih zapadnih političara da je sesti za pregovarački sto prva stvar koju treba uraditi pre nego što u Ukrajini zavlada mir je fundamentalna greška. Pozivanje obe strane na pregovore pre nego što Rusija prizna samo pravo Ukrajine da postoji kao suverena država je smešno", rekao je Jermak.

Da bi se vratilo pregovorima sa Moskvom potrebno je, između ostalog, obezbediti energetsku i nuklearnu bezbednost u zemlji, kao i prehrambenu i ekološku sigurnost.

"Pregovori kojima bi se potvrdio kraj sukoba trebalo bi da budu poslednja stvar na spisku stvari koje bi trebalo uraditi", poručili su iz administracije Zelenskog.

Tokom izlaganja na samitu G20, ukrajinski lider je naveo deset stavki koje bi trebalo ispuniti kako bi se mir opet vratio u Ukrajinu. Neki od njih su i povlačenje ruske vojske i zaustavljanje vojnih operacija, oslobađanje svih uhvaćenih vojnika ukrajinske vojske i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je tada rekao i da neće biti trećih Minskih sporazuma, što su u Moskvi procenili kao još jedan dokaz da Kijev, zapravo, ne želi pregovore.

O tome da su i prethodni Minski sporazumi, kako se ispostavilo, bili samo farsa, govorila je i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Na zaprepašćenje kako ruskih, tako i mnogih zapadnih političara, ona je priznala da odredbe ovih sporazuma nikada i nisu trebale da zapravo budu realizovane, već je njihov glavni cilj bilo davanje vremena Kijevu da se pripremi za sukob sa Moskvom.

image