Svet

Novi zakon odobren: Ukrajinska pravoslavna crkva da se izjasni kome pripada

Načelnik informativnog odeljenja UPC mitropolit Kliment poručio da je administrativni centar ove Crkve u Kijevu
Novi zakon odobren: Ukrajinska pravoslavna crkva da se izjasni kome pripadawww.globallookpress.com © Danil Shamkin

Ustavni sud Ukrajine odobrio je zakon koji obavezuje kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) da u svom nazivu naznači pripadnost Rusiji. Ali, načelnik informativnog odeljenja UPC mitropolit Kliment poručio je da ovaj zakon ne može uticati na UPC.

"Imamo statutarna dokumenta u kojima je jasno navedeno da UPC ne kontrolišu centri iz inostranstva jer se njen administrativni centar nalazi u Kijevu. Dakle, ovaj zakon se ne odnosi na nas. Ali s obzirom na medijske spekulacije o našoj crkvi i izjave zvaničnika, verovatno postoji opasnost od progona UPC nezakonitim mehanizmima", dodao je mitropolit.

Ustavni sud Ukrajine priznao je da je pomenuti zakon saglasan sa najvišim pravnim aktom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ustavnog suda Ukrajine. On propisuje da su sva verska udruženja u obavezi da, u slučaju da su članovi neke verske organizacije ili udruženja van Ukrajine, istaknu tu pripadnost obaveznim imenovanjem punog naziva te verske organizacije.

Pojašnjava se da se zakon odnosi na verske organizacije čiji se centar upravljanja nalazi van Ukrajine, u, kako Kijev smatra, neprijateljskoj Rusiji.

Ovaj zakon ograničava pristup sveštenstva UPC Oružanim snagama Ukrajine i drugim ukrajinskim formacijama, poput bezbednosnih službi ili carine.

Kanonska UPC je samoupravna crkva u sastavu Moskovske patrijaršije, čiji poseban status se ogleda u povelji Ruske pravoslavne crkve i u povelji UPC.

Na ovogodišnjem saboru, koji je održan u Kijevu, ustanovljeno je da usvojene "dopune i izmene povelje o upravljanju UPC ukazuju na njenu potpunu samostalnost i nezavisnost".

Isti zakon je Vrhovna rada usvojila 20. decembra 2018. godine, a tadašnji predsednik Petar Porošenko ga je potpisao već 26. decembra. Međutim, kanonska UPC je na sudu osporila zakon Ministarstva kulture i pobedila u prvostepenim i apelacionim sudovima. Kijevski upravni sud  je u martu naredne godine pokrenuo postupak po tužbi kanonske crkve protiv Ministarstva kulture, a već u aprilu je Ustavni sud počeo da razmatra zakon i njegovu usaglašenost sa Ustavom, prenosi TASS.

Parohijani UPC su prošle godine godine kancelariji Vladimira Zelenskog predali peticiju sa više od milion potpisa tražeći da se ukine ovaj diskriminatorni zakon.

Nedavno su ukrajinske vlasti pojačale akcije protiv UPC, a u hramovima širom zemlje redovno se vrše pretresi.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije protiv predstavnika Crkve i naložio da se izradi zakon čiji je cilj zabrana UPC.

image