Svet

Sirijski ministar spoljnih poslova: Rusija ima važnu ulogu u suprotstavljanju hegemoniji Zapada

Šefovi diplomatije SAR i Ruske Federacije razgovarali o zajedničkim interesima i ciljevima dve države
Sirijski ministar spoljnih poslova: Rusija ima važnu ulogu u suprotstavljanju hegemoniji Zapadawww.globallookpress.com © MFA Russia

Ministri spoljnih poslova Sirije i Rusije razgovarali su o bilateralnim odnosima dve zemlje i načinima njihovog jačanja i razvoja, kao i izazovima pred kojima se, zbog poteza zapadnih zemalja, nalazi svetska politika. 

Pored pitanja humanitarne pomoći i Rezolucije 2642 Saveta bezbednosti UN, Fejsal Mekdadi i Sergej Lavrov su, tokom telefonskog razgovora, razmotrili i niz dešavanja od zajedničkog interesa u međunarodnoj i regionalnoj areni, prenosi Sirijsko-arapska informaciona agencija.

Mekdadi je govorio o ekonomskim poteškoćama sa kojima se Sirija suočava zbog jednostranih sankcija koje joj je nametnuo Zapad, kao i zbog okupacije sirijskih zemalja od strane Sjedinjenih Američkih Država i pljačke njenih resursa poput nafte i pšenice.

Sirijski šef diplomatije je istakao da ta zemlja osuđuje kampanju koju Zapad vodi protiv Rusije, kao i pokušaj zapadnih zemalja da podriju rusku nacionalnu bezbednost.

Mekdadi je ocenio da Moskva ima važnu ulogu na međunarodnoj areni u suprotstavljanju hegemoniji Zapada, dodajući da SAD i njeni saveznici produžavaju sukob u Ukrajini zbog svojih sebičnih interesa. 

Lavrov je, sa druge strane, potvrdio stav Rusije koja podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike.

"Ruska Federacija podržava Siriju u naporima da vrati izbeglice", dodao je ruski šef diplomatije i istakao značaj napora uloženih u pripremu sastanaka Mešovitog rusko-sirijskog komiteta na kojima će se razgovarati o zajedničkim ekonomskim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa.

On se zahvalio sirijskim vlastima na podršci koju su pružile narodu Donbasa, a ministri su razmenili božićne i novogodišnje čestitke, poželevši narodima obe zemlje mir i prosperitet.

image