Svet

Nebenzja: Zapad pljačka Siriju

Ujedinjene nacije uspevaju da prikupe polovinu traženih sredstava za sprovođenje humanitarnog plana za Siriju, kaže stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja
Nebenzja: Zapad pljačka Sirijuwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Zapadne zemlje nastavljaju da pljačkaju prirodna bogatstva Sirije, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Samo u oktobru, uz podršku američke vojske, više od 160 kamiona sirove nafte i pšenice izvezeno je iz Sirije u Irak. Takozvani borci protiv terorizma ne prestaju da pljačkaju prirodna bogatstva Sirije. Takođe, iz godine u godinu, u periodu dužem od jedne decenije, UN uspevaju da prikupe, u najboljem slučaju, polovinu traženih sredstava za sprovođenje humanitarnog plana za ovu zemlju. Tako je sada, krajem novembra, sakpuljeno samo 44 odsto", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi TAS S.

Ukazao je na činjenicu da se 12 miliona ljudi suočava sa glađu, a još oko dva miliona je u opasnosti da se nađe u takvoj situaciji. Glvni problemi su, ocenio je, jednostrane sankcije u uslovima hroničnog nedostatka sredstava za humanitarni plan UN za Siriju.

"U okviru projekata ranog oporavka većina sredstava, pod pritiskom zapadnih donatora, odlazi na teritorije koje ne kontroliše Damask, gde živi manje od trećine stanovništva zemlje", napomenuo je Nebenzja.

image