Svet

Američki mediji na delu: Žrtve u Donjecku i Lugansku predstavljaju samo kao Ukrajince

Od početka sukoba u Ukrajini stradalo skoro 7.000 civila, saopštile Ujedinjene nacije
Američki mediji na delu: Žrtve u Donjecku i Lugansku predstavljaju samo kao Ukrajincewww.globallookpress.com © PHOTOTHEK/Florian Gaertner

U najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je u rusko-ukrajinskom sukobu stradalo skoro 7.000 civila.

Preciznije, stradale su 6.884 osobe, od kojih i nekoliko stotina dece, a ranjeno je ukupno 10.947 osoba.

Najviše civila je ubijeno u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, oblastima u kojima pretežno žive Rusi koji su na referendumu u septembru izglasali pripajanje Rusiji.

U te dve oblasti ubijene su 4.052 osobe, a ranjeno je 5.643.

Međutim, iako se u zvaničnom izveštaju Ujedinjenih nacija ne navodi koje su nacionalnosti žrtve, američki mediji su izvestili da je od početka rata ubijeno skoro 7.000 Ukrajinaca, pa je tako, primera radi, Si-En-En objavio da je "skoro 7.000 ukrajinskih civila ubijeno od početka ruske invazije".

Sa druge strane, "Hil" u naslovu samo prenosi informaciju iz izveštaja UN u kom navodi da je ubijeno skoro 7.000 civila, ali već u prvoj rečenici piše sledeće:

"Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je da je skoro 7.000 ukrajinskih civila ubijeno u ratu Ukrajine sa susednom Rusijom".

Takozvani "fekt čekeri" koji otkrivaju i razobličavaju lažne vesti, a posebno one koje navodno stižu iz Rusije, ovog puta su utihnuli. Niko ne ukazuje na "fejk njuz" američkih medija, niti poziva na objektivno i nepristrasno izveštavanje.

To, verovatno, dovoljno govori i o nepristranosti tih stručnjaka za uočavanje lažnih vesti.

Inače, iz Ujedinjenih nacija su istakli da je stvarni broj civilnih žrtava mnogo veći jer je protok informacija sa nekih mesta gde su nastavljene intenzivne borbe zaustavljen i čekaju se potvrde izveštaja.

image