Svet

Džamija u Parizu tuži Uelbeka zbog "opaski o muslimanima"

Uelbek je izjavio da "želja francuskog stanovništva nije da se muslimani asimiluju, već da prestanu da ih kradu i napadaju"
Džamija u Parizu tuži Uelbeka zbog "opaski o muslimanima"www.globallookpress.com © Clemens Niehaus

Velika džamija u Parizu najavila je da će podneti tužbu protiv poznatog pisca Mišela Uelbeka zbog "veoma ozbiljnih opaski o muslimanima u Francuskoj" koje je izneo u intervjuu za časopis "Front popiler", javlja televizija BFM.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, koje je potpisao rektor ustanove Šam-Edin Hafiz, ukazuje se na nekoliko "neprihvatljivih" delova intervjua koji je u novembru sa Uelbekom vodio osnivač časopisa Mišel Onfrej. 

"Kada čitave teritorije budu pod islamskom kontrolom, mislim da će doći do otpora. Biće napada i pucnjave u džamijama, u kafićima koje posećuju muslimani, ukratko, Bataklani naopačke", rekao je Mišel Uelbek tokom intervjua.

On dodaje da "želja domaćeg francuskog stanovništva nije da se muslimani asimiluju, već da prestanu da ih kradu i napadaju".

Velika džamija u Parizu osuđuje ove primedbe Mišela Uelbeka koje su, po njima "zapanjujuća brutalnost" i tvrdi da podnosi tužbu protiv pisca "zbog podsticanja mržnje prema muslimanima".

"Mišel Uelbek potvrđuje da muslimani nisu pravi Francuzi. Muslimani mu zakazuju termin pred krivičnim sudom da mu pokažu šta kaže zakon", uverava rektor džamije.

Velika džamija u Parizu podseća i na presudu Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Zemur". Međunarodni sud je potvrdio odluku francuskog pravosuđa koje je osudilo desno orijentisanog političara Erika Zemura zbog diskriminacije i verske mržnje prema muslimanskoj zajednici. 

image