Svet

Bivši šef francuske obaveštajne službe: Imigracija jedini problem koji preti društvenom miru u zemlji

Imigracija je imala višestrani uticaj "na naš zajednički život, koji ja smatram uglavnom negativnim", izjavio je Pjer Brošon
Bivši šef francuske obaveštajne službe: Imigracija jedini problem koji preti društvenom miru u zemljiwww.globallookpress.com © Sadak Souici/Keystone Press Agency

Od mnogih izazova sa kojima se Francuska trenutno suočava, imigracija je "jedini koji preti društvenom miru", izjavio je bivši šef francuske obaveštajne službe Pjer Brošon.

Brošon, koji je rukovodio Generalnim direktoratom za spoljnu bezbednost (DGSE) od 2002. do 2008. godine, izjavio je, pred udruženjem senatora-pristalica bivšeg francuskog predsednika Šarla De Gola, da je imigracija u Francusku imala višeslojni uticaj "na zajednički život, koji ja smatra uglavnom negativnim."

U govoru koji je naknadno preneo "Figaro", Brošon je izjavio da ne smatra imigraciju lošom samom po sebi, ali da je "specifična imigracija kojoj su bili izloženi prethodnih 50 godina" dovela do "regresije u ključnim oblastima, kao što su obrazovanje, produktivnost, javne usluge i bezbednost."

Brošon smatra da je Francuska do sad iskusila tri talasa imigracije. On tvrdi da je drugi talas koji se odvijao tokom sedamdesetih godina XX veka kad je većina imigranata bila "muslimanske veroispovesti i iz bivših kolonija" bio taj koji je "preplavio" zemlju.

On dodaje da je treći talas, "izazvan pre deset godina takozvanim Arapskim prolećem" imao "najštetnije posledice."

"Džihadizam, salafizam, islamizam i kulturna reislamizacija", tvrdi Brošon, predstavljaju "simptome koji su prisutni" u Francuskoj, i dodao da mnoge kulturne prakse imigranata nisu u skladu sa zapadnim stilom života, uključujući tu "poligamiju ili čak veštičarenje."

Bivši šef francuske službe tvrdi da se Francuska mora vratiti na "takozvanu 'etničku' statistiku i projekcije, čija je zabrana samo licemerje i ukazatelj sklonosti ka neznanju."

Legalna imigracija bi trebalo da bude "smanjena barem deset puta", tvrdi Brošon, i dodaje da se broj viza za državljane i studente treba smanjiti za 20 ili 30 puta, kao i da treba ukinuti sve "nagrade" za ilegalnu imigraciju.

Brošon smatra da bi vlasti trebalo da smanje društvenu privlačnost Francuske ukidanjem svih beneficija za strance bez doprinosa, ali i da drastično smanje trajanje i broj svih tipova dozvola za prebivanje, ukinu njihovo automatsko obnavljanje i automatsko pravo prijave za francusko državljanstvo.

Francuska mora obnoviti svoj "hrišćanski sekularizam", tvrdi Brošon, tako što neće više neutralizovati samo državne i obrazovne ustanove, već i "javni prostor, univerzitete i poslovni svet", i dodao da Šarl De Gol nikada ne bi doveo Francusku u "haos koji sam opisao večeras."

image