Svet

Podaci pokazuju da imigracija utiče na smanjenje plata nemačkih radnika

Oko 43 odsto stranih kvalifikovanih radnika zarađuje manje od nekvalifikovanih nemačkih radnika
Podaci pokazuju da imigracija utiče na smanjenje plata nemačkih radnikawww.globallookpress.com © Janine Schmitz/photothek.net

Imigraciona politika levo-liberalne vlade smanjuje plate kvalifikovanih radnika u Nemačkoj, upozorio je stručnjak za socijalna pitanja Rene Špringer iz Alternative za Nemačku (AfD).

I pored toga što se predstavlja kao šampion levice, Špringer ističe da je agresivni neoliberalizam stvarna ekonomska politika aktuelne vlade.

"Država je sada samo pomoćni agent neoliberalne politike za smanjenje troškova zarada na teret zaposlenih", izjavio je poslanik AfD-a u Bundestagu za nemački nedeljnik "Junge frajhajt".

Špringer je od savezne vlade tražio izveštaj o razlici u platama između Nemaca i stranih radnika, a "Junge frajhajt" izveštava da podaci pokazuju da su nemački radnici u 2021. u proseku zarađivali 3.643 evra, odnosno oko 900 evra više nego stranci kojima je prosečna plata 2.728 evra. Naime, razlika se više nego udvostručila od 2012. godine, kada je iznosila oko 400 evra mesečno.

Prema izveštaju, čak 70 odsto kvalifikovanih radnika iz inostranstva sa punim radnim vremenom prima plate koje su niže od onih koje primaju Nemci, a oko 43 odsto stranih kvalifikovanih radnika zarađuje manje od nekvalifikovanih nemačkih radnika.

Ovaj jaz se kasnije održava i na isplatu penzija, zbog čega oko 28 odsto stranih radnika je 2021. primalo platu koja je, nakon 45 godina rada, bila nedovoljna za primanje penzije koja je veća od osnovnog univerzalnog dohotka u Nemačkoj.

"AfD odbacuje uvoz stranih rezervnih vojski koje utiču na pad plata, isto koliko i masovnu imigraciju nesigurnih i nekvalifikovanih radnika", zaključio je Špringer.

image