Svet

Poverljiva dokumenta britanske vlade: Rusija još pre 20 godina upozoravala na širenje NATO

Dokumenta Dauning strita pokazala su da se tadašnji premijer politički "udvarao" novom ruskom predsedniku
Poverljiva dokumenta britanske vlade: Rusija još pre 20 godina upozoravala na širenje NATOwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Russian Look

Upravo objavljena poverljiva dokumenta britanske vlade pokazala su da je još pre 20 godina Rusija upozoravala na opasnost od širenja NATO i najavljivala svoj odgovor.

Kako se navodi u poverljivim dokumentima Nacionalnog arhiva u Kjuu, ruski predsednik Vladimir Putin je 2001. rekao tadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru da ne želi da ga svet doživljava kao nekoga ko se protivi NATO savezu, ali je zato tadašnji ruski ministar odbrane Igor Sergejev rekao svojim kolegama u Severnoatlantskoj alijansi da bi dalje širenje pakta bila velika politička greška na koju bi Moskva odgovorila.

Dve decenije kasnije, kada je NATO počeo da forsira širenje na istok uprkos upozorenjima iz Moskve i obećanjima Zapada, Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Bivši britanski premijer verovao je i da je Putin u srcu "ruski patriota" koji zaslužuje mesto među čelnim ljudima sveta, pokazala su nedavno objavljena dokumenta britanske vlade.

Kada se Bler sastao sa tadašnjim potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem u Kamp Dejvidu, u belešci sa tog sastanka se navodi da je Bler opisao Putina kao "ruskog patriotu" sličnog "mentalnog sklopa" kao bivši francuski predsenik Šarl de Gol i, svestan Putinovog "niskog rejtinga u SAD" ocenio da bi bilo "dobro dati Putinu mesto na čelu stola svetskih lidera i ohrabrivati ga da stremi zapadnim vrednostima i zapadnom ekonomskom modelu".

U beleškama se dodaje da je Bler komentarišući planove američke protivraketne odbrane, smatrao "da će se od Putina najbolji odgovor dobiti ako se prema njemu ponaša sa izvesnim poštovanjem, istovremeno ga sprečavajući da povuče evropske članice (NATO) alijanse od SAD".

Dokumenti takođe pokazuju da je uoči državne posete Putinu 2003. godine, Dauning strit razmatrao ruske predloge za gasovod koji bi snabdevao Holandiju, Švedsku i Veliku Britaniju preko Belorusije.

Putin je rekao Bleru da bi to "bio veliki poduhvat, ali da će obezbediti stabilno snabdevanje u narednim decenijama", prema izveštaju o sastanku dvojice muškaraca u Moskvi 2001.

Iza kulisa zvaničnici su bili zabrinuti da je ruski predsednik sa sobom doneo teret hladnog rata i da nije ispoštovao mnoge obaveze koje je dao britanskom premijeru na međunarodnim samitima.

U informativnoj belešci Dauning strita iz 2001. pod naslovom "Putinov napredak" navodi se da je uprkos "toplini Putinove retorike o bliskim vezama" između dve zemlje, došlo do ponovnog oživljavanja ruske špijunaže protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

"Prisustvo ruskih obaveštajnih službi u Velikoj Britaniji je na nivou hladnog rata i oni nastavljaju da pokušavaju da postavljaju aktivne i neprijateljske oficire da rade protiv britanskih interesa širom sveta", navodi se u saopštenju.

Isto tako, dokumenta su pokazala da su uveravanja koja je Putin dao Bleru, uključujući ono da će Moskva prestati da podržava iranski nuklearni program i da će podržati tvrdi pristup Zapada u obračunu sa iračkim liderom Sadamom Huseinom bila "neistinita", pišu "Fajnenšl tajms" i "Tajms".

Britanski mediji prenose i delove dokumenata iz Kjua u kojma se navodi da je italijanski premijer Silvio Berluskoni želeo da pošalje Putina da reši krizu između Indije i Pakistana, koja je pretila da preraste u rat, ali su njegovu ideju NATO lideri na čelu sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs odbacili kao "užasnu ideju".

image