Svet

Kuleba: Najbitnije je sprečiti Rusiju da proizvodi rakete i dronove

Šef ukrajinske diplomatije rekao je da Ruse treba "strpati u okvire njihovih granica i zaključati kako bi tamo i ostali"
Kuleba: Najbitnije je sprečiti Rusiju da proizvodi rakete i dronovewww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan od njegovih glavnih ciljeva za sledeću godinu da se spreči da Rusija razvije svoju proizvodnju raketa i dronova. U tom cilju radiće se na kreiranju posebnih sankcija i ostalih mera koje bi trebalo da ometu planove Moskve.

"Cilj broj jedan za mene je sve što ima veze sa sankcijama ili bilo šta drugo što bi moglo dovesti do njihovog jačanja i sprečilo njihovo zaobilaženje u domenu proizvodnje raketa i dronova. Pre svega, moramo da srušimo odbrambeni kompleks Rusije, njenu vojsku, vojnu mašineriju, a najbitnije u tom kontekstu je sve što je povezano sa raketama i dronovima. Moramo da ih lišimo kiseonika, da ne mogu da prave rakete i masovno proizvode dronove. To bi bilo veliko olakšanje za nas", rekao je Kuleba u intervjuu za RBK Ukrajina.

Još neki drugi ciljevi, kako je kazao, bili bi uvođenje sankcija protiv ruskog patrijarha Kirila, nekoliko oligarha, ali i  sankcionisanje ruskog gasnog i nuklearnog sektora. Bilo bi dobro i da neke druge banke budu izbačene iz SVIFT sistema, dodao je.  

O "patriotu"

Dotakavši se situacije na frontu, neophodnog oružja i nedavne posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, Kuleba je rekao da je činjenica da su Sjedinjene Američke Države ipak pristale da Kijevu isporuče "patriot" sisteme zapravo veliki uspeh, uprkos prethodnim izjava iz Vašingtona da do toga neće doći.

Razgovori na tu temu bili su najteži do sada kada je u pitanju vojna pomoć, a ovo sve dobija na još većem značaju jer se radi o oružju koje je svojevrstan simbol, odnosno, primer najskupljeg i najsavremenijeg naoružanja danas.  

"Od samog početka, kada smo prvi put razgovarali o 'patriotu' sa Amerikancima, mogli smo čuti samo 'ne'. To što se na kraju desilo je dokaz da smo uspeli da srušimo još jedan tabu, da srušimo još jedan zid. I zato ne mislim da će razgovori na bilo koju drugu temu biti komplikovaniji od onoga koji je vođen kada je u pitanju 'patriot'. Moguće je da nećemo uspeti da postignemo sve što želimo odmah, ali to je isto kao i u kompjuterskoj igrici – nivoi se prelaze postepeno, jedan za drugim", objasnio je.

Ministar je rekao i da smatra da će se u Evropi političari i dalje voditi prema odlukama SAD, kao što je to bio slučaj i do sada.

"Tako je bilo i u slučaju artiljerije, u slučaju HIMARS-a. Tim principom vodićemo se i kada se radi o 'Patriotu'. Sada kada su nam ih dali Amerikanci, i sa ostalima ćemo razgovarati na ovu temu".

Evropa se boji poraza Rusije

U tom kontekstu Kuleba je prokomentarisao i odnos Evropske unije prema različitim zahtevima koji dolaze iz Kijeva. Rekao je da smatra da se u EU zapravo boje poraza Rusije, iako tamo podržavaju Kijev, jer "oni ne mogu da zamisle poraz Rusije".

Ipak, Kuleba ističe da u razgovoru sa evropskim partnerima pokušava da utiče na njih, da im govori da se ne treba bojati, jer se svet neće raspasti nakon što se raspadne Rusija.

Kao još jedan razlog zbog kojeg Unija okleva da Kijevu pošalje "patriot" ili drugo oružje koje traži je činjenica da ih oni sami više nemaju dovoljno.

"Deset meseci su nam aktivno pomagali i dali dosta toga. Zbog toga se sada pojavljuje pitanje proizvodnje oružja" usled smanjenja količine u zemljama koje su do sada pomagale Kijevu.

"Jednu stvar moramo svi da razumemo: pomoć u vidu naoružanja i municije koju smo dobili od drugih zemalja tokom više od deset meseci je bez presedana po obimu i broju zemalja uključenih u ovaj proces", rekao je Kuleba.

Ovo je najveća vojna pomoć koju je jedna država u 21. veku dobila od drugih. Ipak, to sve je za sada nedovoljno za Kijev, jer se država nalazi u ratnom stanju.

O agresivnoj retorici Kijeva

Ministar je priznao i da se Kijev drže dosta agresivne retorike kada se njegovi zvaničnici obraćaju zapadnim partnerima. Ovakav stil se koristi čak i onda kada Ukrajina zahteva novu vojnu ili finansijsku pomoć.

Ovakav pristup je do sada imao efekta, jer su, kako je kazao, i političari iz drugih zemalja ipak samo ljudi. I njima je ponekad potrebno da im se neko iz Ukrajine obrati direktno i grubo, kako bi bolje shvatili situaciju i bili pogurani u pravom smeru, što mu je potvrdio i sam šef evropske diplomatije Žozep Borelj. 

"Mi se sada držimo vojne diplomatije. Kada znaš da od toga da li će se doći do neke odluke ili ne zavise životi ukrajinskih vojnika, tada ne igraš nikakve igre", poručio je.

O Putinu, smeni vlasti u Rusiji…

Odgovarajući na pitanje o tome da li je još aktuelna ideja francuskog predsednika da bi trebalo pomoći Putinu da "sačuva svoj obraz" u vezi sa ukrajinskim sukobom, te da se zato predlože neki ustupci Rusiji prilikom potencijalnog razgovora o primirju, Kuleba je rekao da misli da više niko ne pridaje pažnju tome, te da se sada može čuti ideja da treba "sačuvati obraz Rusije", jer, kako neki tvrde, Rusi "neće nestati", već će "sa njima morati da se nastavi da živi".

S tim u vezi, kako je naveo, jedan od prioriteta prilikom razgovora sa zapadnim partnerima je to da se oni ubede da ko god nov da dođe na vlast u Rusiji, u njoj se ništa suštinski neće promeniti.

"Moraju da shvate da je Rusija takva kakva jeste, naš zadatak je da ugušimo tu agresiju, da iz jedne agresivne i autoritativne zemlje ona postane samo autoritativna, konzervativna država. Moramo da ih strpamo u okvire njihovih granica i 'zaključamo' kako bi tamo i ostali".

Ipak, kako je rekao, bez obzira na to što je Emanuel Makron jedini političar od kojeg je čuo da govori o nekakvim bezbednosnim garancijama za Rusiju, Francuska je mnogo učinila za Ukrajinu od početka sukoba.

O tome koje zemlje su ga najprijatnije i najnegativnije iznenadile

Evropska unija je, zapravo, bila veliko iznenađenje, priznao je Kuleba. Ono što ga je najviše iznenadilo je njihovo jedinstvo. Ovo je takođe bio i prvi put da je EU započela finansiranje isporuke oružja u neku zemlju koja nije njen deo, te to simbolizuju ne samo promenu njihove politike, već izmenu osnova, odnosno, filozofije politike EU. 

"Evropska unija stvorena je kako u Evropi nikada ponovo ne bi došlo do rata i kako bi umesto ulaganja u odbranu, novac išao u trgovinu, socijalne programe, infrastrukturu. Ono što je EU uradila ove godine nije revolucija, već jedan preokret naglavačke", izjavio je.

Stav Mađarske ga, kako kaže, nije iznenadio, ali jeste činjenica koliko su ga otvoreno iskazivali. Jedna od takvih izjava je i nedavni poziv premijera te zemlje Viktora Orbana da se zaustavi isporuka oružja Kijevu, jer bi to dovelo do mira. 

Ovo je posledica toga što i Orban i Putin slično tumače zakone istorije, a treba uzeti u obzir i činjenicu da se Budimpešta bori sa Evropskom komisijom za novac, te da se u tom kontekstu ne boje da će njihov stav dovesti do nekakve štete po Kijev.

O isključenju Rusije iz Saveta bezbednosti UN 

Upitan da prokomentariše da li zaista misli da bi Rusija zaista mogla biti izbačena iz Saveta bezbednosti UN, Kuleba je rekao da smatra da do toga može doći, jer su mnogi govorili za razne stvari da nisu moguće, uključujući i to da se Moskva ne može izbaciti iz Saveta Evrope, ali se to desilo.

"Iako mislimo da ovo neće biti brz proces, mislimo da je sve moguće, ukoliko planski budemo radili na tome", izjavio je. 

"Uvek sam bio veoma fokusiran na rezultate. Ali kada je reč o oduzimanju statusa stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusiji, obradovaće me i sam proces. Rado ću sebi kupiti najveće pakovanje kokica i gledati kako trče okolo, objašnjavajući da su Ukrajinci glupi, da Ukrajinci ne razumeju povelju UN, da ne znaju šta je zapravo sve legalno. Ono što mi želimo da uradimo je mnogo veće od toga da ih prosto izbacimo odatle - mi ih delegitimišemo", poručio je Kuleba.

Kao jedan od načina za postizanje tog cilja, on navodi to da je početkom ove godine podsetio ministre spoljnih poslova drugih zemalja da je Rusija, kako kaže, nezakonito došla do mesta stalne članice UN, što su svi zaboravili. Njegov plan je da se sada na to obrati pažnja, a kada se ostali uvere da je Kijev u pravu, da se iskoristi njihov gnev i radi na izbacivanju Rusije iz Saveta bezbednosti. 

image