Svet

Kijev: Orban drži Ukrajinu kao taoca

Kijev optužuje vladu Viktora Orbana da koristi Ukrajinu kao monetu za potkusurivanje sa EU oko fondova
Kijev: Orban drži Ukrajinu kao taocawww.globallookpress.com © Zheng Huansong/XinHua

Ukrajina je postala zarobljenik Viktora Orbana u borbi mađarskog premijera za zamrznute fondove EU, rekao je za "Politiko" ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Evropska unija je 12. decembra postigla dogovor sa Mađarskom da odblokira paket pomoći od 18 milijardi evra ratom razorenoj Ukrajini. U zamenu za "deblokadu" države članice EU su pristale da smanje iznos sredstava EU za Mađarsku, koja su bila zamrznuta zbog stanja vladavine prava u toj zemlji sa 7,5 na 6,3 milijarde evra.

"Mađarska igra svoju igru", rekao je Kuleba i dodao: "Drži Ukrajinu kao taoca u borbi za novac za koji veruje da im Komisija duguje."

Ali, smatra Kuleba, u čitavoj situaciji postoji i dobra vest a to je da je "Komisija pronašla način kako da ovu finansijsku pomoć Ukrajini pošalje bez podrške Mađarske, tako da sada znamo da za kritične slučajeve postoji rešenje."

Ukrajina očekuje prvu tranšu višemilionskog paketa pomoći sledećeg meseca, dodao je on.

"Cenimo svu pomoć koju dobijamo, ali vreme je uvek problem. Kada se vodi rat, sve je potrebno juče", rekao je ministar.

Šef diplomatije Ukrajine rekao je da, iako Kijev pozdravlja deveti paket sankcija Rusiji dogovoren početkom decembra, "to nije dovoljno". Potreban je, kaže on, i deseti paket sankcija koji će ciljati na snabdevanje oružjem Moskve i to će biti jedan od ključnih diplomatskih prioriteta Kijeva 2023. godine.

Nove mere "treba da pogode rusku vojnu industriju", objasnio je ukrajinski ministar spoljnih poslova, ističući da Rusija "proizvodi više projektila" uprkos zapadnim sankcijama.

"Očekujemo da će sledeći paket sankcija pogoditi kompanije koje se bave nabavkom rezervnih delova neophodnih za proizvodnju projektila i zatvoriti rupe u globalnom lancu snabdevanja", rekao je Kuleba.

image