Svet

Bankrot kao utočište za seksualne predatore iz crkve, izviđača

Poplava tužbi za seksualno zlostavljanje dece naterala je optužene da pronađu "rupu" u američkom zakonodavstvu
Bankrot kao utočište za seksualne predatore iz crkve, izviđačawww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Zakonodavci širom Sjedinjenih Država pokušali su žrtvama seksualnog zlostavljanja koje se dogodilo pre više decenija da omoguće pravdu, dajući im dodatno vreme za podnošenje tužbi. Sada neki od optuženih u ovim slučajevima, uključujući crkve i omladinske organizacije, pronašli sigurno utočište: američke sudove za bankrot.

U Njujorku je skoro 11.000 slučajeva preplavilo državne sudove nakon što je zakon iz 2019. poništio rokove zastarevanja. U brojnim slučajevima katoličke biskupije i njihovi sveštenici se optužuju za seksualno zlostavljanje dece.

Kao odgovor na to, četiri njujorške biskupije koje su se zajedno suočile sa više od 500 tužbi za seksualno zlostavljanje, podnele su bankrot. To je zaustavilo sudske procese, sprečilo podnošenje novih tužbi i primoralo tužioce da pregovaraju o jednokratnoj nagodbi.

Obrazac je zavladao širom Sjedinjenih Država, otkrio je Rojtersov pregled bankrota iniciranih masovnim parnicama za seksualno zlostavljanje dece.

Mnogi od optuženih koji se obraćaju stečajnom sudu su neprofitne organizacije. U sudskim podnescima iz 2009. godine, "Američki izviđači" i 13 zasebnih katoličkih institucija pozvali su se na tužbe za seksualno zlostavljanje dece kao faktor u svojim odlukama da traže zaštitu od bankrota.

Takvi bankroti su "kontraudarac" državnim zakonima koji omogućavaju većem broju žrtava da traže pravdu i obeštećenje putem tužbi, rekao je Stiven Rubino, advokat koji je zastupao žrtve zlostavljanja sveštenstva više od 30 godina.

Sve u svemu, 23 države, dve teritorije i Vašington D.C, doneli su zakone koji suspenduju zastarevanje slučajeva seksualnog zlostavljanja. Suspenzije obično traju godinu dana ili više, omogućavajući tužiocima da podnesu nove tužbe koje uključuju stare slučajeve zlostavljanja tokom tog perioda. Kalifornija, Njujork i nekoliko drugih država donele su takve zakone 2019.

Stečajni sudovi potkopavaju uticaj tih zakona, kažu neki pravni stručnjaci i zastupnici žrtava. Sudije koje nadgledaju ove podneske određuju sopstvene rokove za podnošenje zahteva za nadoknadu u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Žrtve koje propuste taj rok ne dobijaju ništa ili su prinuđene da se bore za ograničena sredstva izdvojena za nepoznate buduće podnosioce potraživanja, navodi Rojters.

"Dok dramatično povećavamo pristup pravdi kroz reformu zakona o zastarelosti, imamo više organizacija koje idu u stečaj jer, iskreno, zakon o stečaju favorizuje organizacije", rekla je Marsi Hamilton, osnivač "Dece SAD", grupe koja se zalagala za zakone koji proširuju prava žrtava seksualnog zlostavljanja na tužbu.

Advokati ali i studije pokazuju da žrtve seksualnog zlostavljanja ovaj zločin prijavljuju mnogo kasnije, ponekad prođe i više od 50 godina. Neki nisu ni svesni stečajnih postupaka dok ne bude kasno.

Rokovi za podnošenje zahteva za stečaj mogu naterati žrtve da se jave pre nego što su spremne, rekla je Hamilton. A podnosioci tužvi imaju ograničenu moć u slučajevima kada su optuženi poput biskupija, škola ili omladinskih organizacija podneli zahtev za bankrot, jer ih to štiti i od sadašnjih i od budućih tužbi, rekla je ona.

Rojters je identifikovao poravnanja u 23 bankrota koji su podneti posle optužbi za seksualno zlostavljanje dece i koji su zaustavili sadašnje i buduće tužbe i primorali podnosioce zahteva da traže nadoknadu od fonda. Slučajevi su uključivali Izviđače, 21 katoličku organizaciju i Gimnastičarsku federaciju SAD. Omladinska gimnastička organizacija podnela je zahtev za zaštitu u skladu sa Poglavljem 11 o bankrotu 2018. godine usred talasa optužbi za da je njihov trener Leri Nasar seksualno zlostavljao decu.

Izviđači i drugi optuženi tvrde da su podneli zahteve za bankrot kako bi platili tužiteljima "pošteno i fer" i upozoravaju da građanski sporovi mogu dovesti do toga da neke žrtve dobiju velike sume novca od porote, a druge manje ili ništa.

Američka gimnastičarska federacija saopštila je da je tražila zaštitu od bankrota "kako bi utrla put ka nagodbi" sa žrtvama zlostavljanja, koji su prošle godine odobrili plan da im se isplati 380 miliona dolara.

Stečaji neprofitnih organizacija ne štite same nasilnike, koje žrtve i dalje mogu da tuže. Ali daju imunitet na tužbe subjektima koji su nadgledali zaposlene ili volontere optužene za zlostavljanje.

Advokati koji brane organizacije koje su na meti optužbi za seksualno zlostavljanje, zajedno sa nekim advokatima tužiteljima, kažu da bankrot predstavlja pravičan način da se obeštete žrtve, od kojih mnoge žele da izbegnu mučne tužbe i potencijalno suđenje.

Američki federalni stečajni sudovi igraju ključnu ulogu u pravosuđu i trgovini dajući preduzećima preplavljenim dugovima uredan proces za namirenje sa poveriocima tokom reorganizacije ili likvidacije. Ti dugovi mogu uključivati odgovornost po osnovu tužbi za smrtonosne proizvode, prevaru, seksualno zlostavljanje ili druge prekršaje.

Moć američkih stečajnih sudova da daju imunitet na tužbe organizacijama u stečaju, njihovim liderima i povezanim subjektima se vremenom proširila. Kao i pravna taktika subjekata koji traže zaštitu u bankrotu: Neke korporacije zahvaćene skandalima sada stvaraju podružnice samo da bi apsorbovale svoju odgovornost u tužbi i proglasile bankrot.

image