Svet

Bivši papa optužen za prikrivanje zlostavljanja dece, braniće se na sudu

Tužbu je podneo 38-godišnji muškarac koji tvrdi da ga je svešteno lice zlostavljalo u detinjstvu
Bivši papa optužen za prikrivanje zlostavljanja dece, braniće se na suduwww.globallookpress.com © Malte Ossowski/SVEN SIMON

Bivši papa Benedikt XVI braniće se na nemačkom sudu zbog optužbi za prethodno prikrivanje zlostavljanja dece, izjavio je danas portparol suda u bavarskoj opštini Traunštajn.

Tužbu je u junu podneo 38-godišnji muškarac koji tvrdi da ga je svešteno lice zlostavljalo u detinjstvu.

Tužba se odnosi na sveštenika pod imenom Peter H., ali i Benedikta XVI koji je služio kao nadbiskup Minhena i Frajzinga od 1977. do 1982. godine, njegovog naslednika kardinala Fridriha Vetera, i još jednog zvaničnika katoličke crkve, prenosi Rojters.

Minhenska i Frajzinška nadbiskupija odbila je da komentariše tužbu.

Portparol traunštajnskog suda potvrdio je da će se bivši papa pravno braniti, jer bi u suprotnom bilo presuđeno u korist stranke koja je tužbu podnela.

Optuženi imaju rok do 24. januara da odgovore na tužbu. Datum saslušanja još nije najavljen.

Advokat oštećene stranke Andreas Šulc prethodno je izjavio da tužbom želi da utvrdi krivicu, i dodao da katolička crkva i optuženi imaju hrišćansku dužnost da priznaju dela koja su počinili.

Serija skandala u katoličkoj crkvi

Katolička crkva se susreće sa sličnim optužbama u Francuskoj, gde je ukupno 11 aktuelih ili bivših biskupa trenutno je pod istragom zbog sumnji na zlostavljanje, kako je juče izjavio šef francuske biskupske konferencije Erik de Mulen-Bofor.

On je tada i pročitao saopštenje francuski kardinal Žan-Pjer Rikara, u kojem je taj kardinal priznao da je pre nekoliko decenija zlostavljao 14-ogodišnju devojčicu i najavio da će se povući sa svih funkcija.

image