Svet

Šef izraelske diplomatije: Nova vlada govoriće manje otvoreno o Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen najavio da će razgovarati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, a razgovor bi mogao da se održi već sutra
Šef izraelske diplomatije: Nova vlada govoriće manje otvoreno o Ukrajini© Amir Levy / Stringer

Nova izraelska vlada, na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, verovatno će manje otvoreno govoriti o situaciji u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Eli Koen.

"Po pitanju odnosa između Rusije i Ukrajine, jednu stvar ćemo svakako učiniti - govorićemo manje otvoreno", rekao je Koen, prenose izraelski mediji.

Šef izraelske diplomatije je odbio da komentariše zahtev Kijeva da Izrael Ukrajini obezbedi još oružja.

Kijev je više puta tražio vojnu pomoć od Izraela, sa posebnim naglaskom na protivvazdušnu odbranu. Ukrajinski zvaničnici kažu da bi oružje bilo od velike pomoći u naporima zemlje da se suprotstavi onome što veruje da su iranske bespilotne letelice koje šalje Moskva.

Nakon što nisu dobili nikakve čvrste garancije od novog-starog premijera Izraela Benjamina Netanjahua, ukrajinski predstavnici su navodno odlučili da se ne protive nedavnoj anti-izraelskoj rezoluciji UN.

Sa druge strane, Koen je potvrdio da će Izrael nastaviti da šalje Ukrajini humanitarnu pomoć.

Ministar spoljnih poslova Izraela takođe je najavio da će razgovarati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a razgovor bi mogao da se održi već trećeg januara, prenosi "Tajms of Izrael".

image