Svet

Izrael gađao aerodrom u Damasku; U sukobu na Zapadnoj obali dvoje mrtvih Palestinaca

Međunarodni aerodrom u Damasku obustavio operacije nakon što su u izraelskom raketnom udaru poginula dva vojnika
Izrael gađao aerodrom u Damasku; U sukobu na Zapadnoj obali dvoje mrtvih Palestinacawww.globallookpress.com © IMAGO/Stringer apaimages

Međunarodni aerodrom u Damasku obustavio je operacije nakon što su u izraelskom raketnom udaru poginula dva vojnika i oštećeni objekti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

Rakete su došle iz pravca Galilejskog jezera koje se nalazi na teritoriji Izraela, oko 100 km jugozapadno od glavnog grada Sirije.

"U agresiji su poginula dva vojna lica, a dva su ranjena, pri čemu je pričinjena materijalna šteta i aerodrom je stavljen van funkcije", navodi se u objavi.

Izrael je više puta napadao sirijsku teritoriju od izbijanja građanskog rata 2011. godine, sa ciljem da gađa iransku imovinu. Teheran – zajedno sa Moskvom – pomaže Damasku u njegovoj borbi protiv terorističkih grupa.

Sirijske vlasti su osudile napade i navele da Izrael narušava suverenitet države i međunarodno pravo.

Sukobi i na Zapadnoj obali

U sukobima izraelske vojske i Palestinaca na Zapadnoj obali blizu grada Dženina poginulo je danas dvoje Palestinaca, od koji je jedan imao 17 godina, saopštili su palestinski izvori, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici bili na zadatku u pomenutoj oblasti i da je njihov cilj bio rušenje kuća napadača koji su odgovorni za ubistvo izraelskog vojnika od prošle godine. Žrtve nisu potvrđene.

Prošle godine je u sukobima na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 150 Palestinaca i više od 20 Izraelaca, najviše u poslednjih 10 godina.

image