Svet

Makarti izgubio: Predstavnički dom opet bira predsednika

Niko od kandidata nije uspeo da osvoji potpunu većinu, pa će tako ovo telo po prvi put u 100 godina morati da glasa u sledećem krugu
Makarti izgubio: Predstavnički dom opet bira predsednikawww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Ni republikanac Kevin Makarti, ni njegov glavni rival Hakim Džefris, nisu uspeli da dobiju potrebnih 218 glasova i zamene Nensi Pelosi na mestu predsednika Predstavničkog doma.

Budući da je ovo prvi put u ovom veku da Dom nije uspeo da izabere šefa u prvom krugu, glasaće se ponovo dok neko od kandidata ne osvoji potpunu većinu.

Makarti je ostao sa 203 glasa, jer njegovu nominaciju nisu podržali konzervativci koji tvrde da on nije dovoljno posvećen konzervativnoj politici stranke. Džefrisa je podržalo 212 članova Predstavničkog doma, a republikanac Endi Bigs ostao je na samo 19 glasova.

Makartijev san da postane predsednik Predstavničkog doma prerastao je tako u političku noćnu moru, uprkos tome što je pre glasanja obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove.

I sama Republikanska partija je sada u problemu, zato što bi, kako piše Rojters, odugovlačenje sa izborima za predsednika moglo da potkopa nade republikanaca da će brzo ostvariti svoje prioritete, uključujući istrage administracije i porodice demokratskog predsednika Džoa Bajdena, kao i zakonodavne ciljeve koji uključuju ekonomiju, energetsku nezavisnost SAD i bezbednost granica.

Ovo glasanje je inače prvo u poslednjih 100 godina na kome kandidat na prvom glasanju nije uspeo da se dokopa pozicije šefa.

Ako Makarti zaista planira da sve do kraja ostane u trci, ona bi mogla da potraje, budući da je rekordan broj krugova glasanja za ovu funkciju bio čak 133 i zabeležen je u dvomesečnom periodu 1850-ih.

 

image