Svet

Ko su potencijalni republikanski kandidati na predsedničkim izborima u SAD 2024?

Nepovoljne okolnosti u Demokratskoj partiji – star i bolestan predsednik i izuzetno nepopularna potpredsednica – uz visoku inflaciju i sve lošiji životni standard, idu naruku republikancima
Ko su potencijalni republikanski kandidati na predsedničkim izborima u SAD 2024?Getty © Chip Somodevilla / Staff

Samo što su se završili međuizbori u Sjedinjenim Američkim Državama u tamošnjim medijima započela je nezvanična kampanja za predsedničke izbore 2024. godine.

Demokratska partija u predizbornu kampanju ulazi opterećena godinama i lošim zdravstvenim stanjem aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, ali i time što je potpredsednica Kamala Haris izuzetno nepopularna. Inflacija je visoka i sve je veći strah od nadolazeće recesije.

Tramp prvi kreće u pohod na Belu kuću

Ove okolnosti republikanci vide kao priliku uprkos tome što je na nedavnim međuizborima za Kongres izostao najavljivani crveni talas. Zato je bivši predsednik SAD Donald Tramp već objavio da kreće u svoju treću predsedničku kampanju, što je medijski i politički establišment podiglo na noge – već rade na tome da (ponovo) ometu Trampov pohod na Belu kuću.

Bivši američki predsednik svakog dana se susreće sa sve više procesa koji se pokreću protiv njega. Terete ga da je ugrožavao prenos vlasti 2020, da su njegove pristalice upale na Kapitol, zatim za rukovanje osetljivim vladinim dokumentima koja su se nalazila u njegovom letnjikovcu na Floridi, pa i za silovanje, a na udaru su i njegove kompanije. Takođe, krive ga i za nedovoljno dobre rezultate Republikanske partije na upravo završenim međuizborima. Ipak, uprkos svemu, Tramp ima ogromna finansijska sredstva i podršku velikog dela stranke, a i vodi u većini anketa o borbi za nominaciju 2024.

Portal "Hil" objavio je spisak potencijalnih kandidata za republikansku predsednički nominaciju 2024. godine.

Najjača trojka: Desantis, Kruz, Noem

Prvi na spisku je guverner Floride Ron Desantis, i on je Trampov najozbiljniji rival za nominaciju. Reputacija mu je znatno porasla zahvaljujući ubedljivoj pobedi na međuizborima.

"Hil" Desantisa ocenjuje kao vrlo privlačnog kandidata budući da zastupa "iste populističko-desničarske ciljeve kao i Tramp, a i isto tako je voljan da vodi bitke u kulturnom ratu, pri tome ne pravi haos oko sebe".

Sledeći je senator Ted Kruz iz Teksasa, koji je bio najozbiljniji Trampov rival u borbi za nominaciju 2016. godine. Kruz je jedan od najistaknutijih konzervativaca u zemlji, ali Desantisov uspon komplikuje njegove šanse. Uz to, 2024. kandidovaće se i za svoj treći mandat u Senatu.

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem lako je reizabrana na međuizborima, a postala je popularna širom zemlje zahvaljujući borbi protiv ograničenja uvedenih zbog pandemije kovida. Takođe, udaljila se od Trampa izjavivši da smatra da on nije najbolja opcija za republikance u trci 2024.

Takođe jaki kandidati: Hejlijeva, Pens i Pompeo

Iza prve trojke "Hil" pominje i bivšu američku ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, premda je ona u jednom trenutku izjavila da se neće kandidovati za nominaciju 2024. ako to učini Tramp. U međuvremenu je pak izjavila da je ozbiljno razmatrala da uđe u trku.

"Hil" joj predviđa značajnu ulogu u Republikanskoj partiji u posttrampovskoj eri i ističe da je dok je bila guvernerka Južne Karoline podržala uklanjanje zastave Konfederacije sa zgrade Skupštine nakon rasističkog masakra u crkvi u Čarlstonu 2015.

Bivši potpredsednik Majk Pens otvoreno je govorio o svojim predsedničkim težnjama.U novembarskom intervjuu "Ej-Bi-Si njuzu" rekao je da veruje da će Republikanska partija imati "bolje izbore" od Trampa za nominaciju 2024. Međutim, među republikanskim glasačima je na lošem glasu zbog turbulentnog odnosa s Trampom.

Bivši državni sekretar Majk Pompeo, pre toga na poziciji direktora CIA,nije se još javno oglasio na temu kandidature, ali već je posetio Ajovu i Nju Hempšir. Takođe, saradnik je "Foks njuza", značajnog medija za dopiranje do republikanskih glasača.

Među ostalim kandidatima portal "Hil" pominje guvernera Merilenda Larija Hogana, zatim bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je na nedavnom sastanku Republikanske jevrejske koalicije izjavio da stranka gubi jer se "Donald Tramp stavio iznad svih ostalih", kao i jedinog crnog republikanca u Senatu Tima Skota (Južna Karolina), kojeg pristalice vide kao nekoga ko bi mogao da ujedini frakcije današnje Republikanske partije.

"Hil" zaključuje razmatranje republikanskih kandidata konstatacijom da je samo senator Tom Koton iz Arkanzasa potvrdio da se neće kandidovati 2024. godine.

image