Svet

Ekonomske muke, političke podele i slabljenje SAD: Amerikanci ne ulaze sa optimizmom u novu godinu

Velika većina predviđa ekonomske poteškoće i političke podele kod kuće, zajedno sa padom globalne moći SAD
Ekonomske muke, političke podele i slabljenje SAD: Amerikanci ne ulaze sa optimizmom u novu godinuwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Amerikanci su u velikoj meri pesimistični u pogledu finansijske stabilnosti svoje zemlje u 2023. godini, pri čemu 80 odsto njih predviđa ekonomske poteškoće, a 90 odsto očekuje porast političkih sukoba, pokazala je "Galupova" anketa. Ispitanici takođe smatraju da će i Rusija, i SAD oslabiti usred sukoba u Ukrajini.

Istraživanje je pokazalo da 81 odsto Amerikanaca očekuje da će im porezi ove godine porasti, a ne pasti, 79 odsto očekuje godinu "ekonomskih poteškoća", a 65 odsto očekuje da će cene nastaviti da rastu.

Oko 72 odsto očekuje porast stope kriminala, dok 90 odsto kaže da će 2023. doneti više "političkog sukoba" nego "političke saradnje".

Ovi trendovi su već uspostavljeni 2022. godine. Inflacija je porasla na 40-godišnji maksimum, pri čemu je Bajdenova administracija bez obzira na potrošila milijarde dolara. Američki predsednik Džozef Bajden je završio godinu potpisivanjem zakona o potrošnji od 1,7 biliona dolara, koji je, iako su ga republikanci žestoko kritikovali, prošao Kongres uz podršku nekolicine glavnih poslanika Republikanske partije (GOP).

Iako stope kriminala nisu porasle na nacionalnom nivou, nasilni prestupi su dramatično porasli u nekim gradovima nakon protesta za prava crnaca "Životi crnaca su važni"(Black Lives Matter) 2020.

Američki spoljnopolitički establišment proveo je godinu u velikoj meri fokusiran na Ukrajinu, a Vašington je slao sve "teže" pošiljke oružja Kijevu i izdvojio više od 100 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći zemlji od početka ruske vojne operacije prošlog februara.

Samo 14 odsto ispitanika predviđa "mirniju godinu", dok 85 odsto Amerikanaca očekuje "mučniju godinu sa mnogo međunarodnih neslaganja". Njih 64 odsto je reklo da će 2023. biti godina u kojoj će "američka moć opasti" u svetu, a isti broj predviđa pad ruske moći.

Pošto su SAD i Rusija uključene u ukrajinski sukob, 73 odsto očekuje da će "Kina povećati svoju moć u svetu".

S obzirom da njihova partija kontroliše Belu kuću i jedan od dva doma Kongresa, demokrate su optimističnije u pogledu godine koja je pred nama nego republikanci. Više od trećine očekuje ekonomski prosperitet, u poređenju sa četiri odsto republikanaca, dok 47 odsto demokrata očekuje smanjenje stope kriminala, u poređenju sa šest odsto republikanaca.

image