Ekonomija

Visoke kirije podstiču inflaciju u Americi

Troškovi stanovanja najkrupnija su stavka u kućnom budžetu, a njihov rast SAD gura u sve veću recesiju
Visoke kirije podstiču inflaciju u Americiwww.globallookpress.com © Falls Cfoto/Keystone Press Agency

Američka ministarka finansija Dženet Jelen nazvala je vladin oktobarski izveštaj o inflaciji u toj zemlji "dobrim štivom", ali je, kako prenosi "Blumberg", upozorila da se ne treba previše oslanjati na jedan izvor podataka. Prema tim podacima inflacija je prošlog meseca bila niža od očekivane.

Glavni pokazatelj inflacije odnosno indeks potrošačkih cena je, prema tom izveštaju, u poslednjih 12 meseci porastao za 7,7 odsto, a ako se iz računice izuzmu hrana i energija to povećanje iznosi 6,3 odsto. Ekonomisti su, kako precizira Si-En-Bi-Si, prognozirali povećanje od 7,9 odsto. 

Uprkos tome što je recesija manja od očekivane, vladini podaci pokazuju da je potrošačka korpa koja je prošle godine koštala 100 dolara, sada poskupela i iznosi 107,70 dolara.

Ministarka finansija je poslednjih nedelja govorila o tome da ima naznaka da će inflacija početi da se usporava, ali je u petak naglasila da će neke oblasti ipak nastaviti da podstiču naglo povećanje cena. To se, na primer, očekuje kada je reč o troškovima stanovanja.

"Troškovi kirije biće u procvatu i u dužem periodu će da doprinose porastu inflacije", rekla je ona.

Si-En-Bi-Si prenosi da cene stanovanja čine najveći deo, odnosno 34 odsto potrošnje domaćinstava u 2021. godini, a one su u oktobru su skočile za čak 0,8 odsto u odnosu na septembar, što je najveće povećanje u toj kategoriji još od avgusta 1990.

image