Svet

Sandu očekuje ulazak Moldavije u EU pre kraja decenije

U Kišinjevu se nadaju da će narod u potpunosti iskusiti prednosti evropskih integracija
Sandu očekuje ulazak Moldavije u EU pre kraja decenijeGetty © Pool / Pool

Predsednica Moldavije Maja Sandu sigurna je da će republika postati deo Evropske unije i nada se da će se to dogoditi pre kraja decenije.

"Moldavija će biti deo Evropske unije, a mislim da će se to desiti u narednim godinama - pre kraja ove decenije, ako se svi potrudimo, ako svako da maksimum kako bismo ostvarili naše težnje", rekla je Sandu.

Ona je izrazila uverenje da će narod Moldavije u potpunosti iskusiti prednosti evropskih integracija.

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna prošle godine odobrili su Ukrajini i Moldaviji davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji. Moldavija je u oktobru bila domaćin prvog sastanka Komisije za evropske integracije, na kojem se razgovaralo o potrebi za reformama u različitim oblastima i pozvalo na stvaranje 35 radnih grupa za preinačenje lokalnog zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima.

Aktuelna vlast Moldavije na čelu sa predsednicom teži sve većoj saradnji sa Zapadom. Sandu je više puta optuživala zvaničnu Moskvu da je pomagala organizovanje protesta koji su mesecima tresli Moldaviju počev od proleća ove godine i tokom kojih je u jednom trenutku na ulice izašlo oko 40.000 ljudi zbog teške ekonomske situacije u zemlji, visoke inflacije, nestašice struje, pada životnog standarda.

Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da intenzivirana saradnja Moldavije i NATO-a u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi podriva bezbednost te zemlje, i pozvali Kišinjev da ne ide stopama Kijeva. Moldavske vlasti snabdevaju zemlju zapadnim naoružanjem, i raspoređuju NATO snage na svojoj teritoriji čime ugrožavaju bezbednost zemlje.  

Podsećamo, Moldavija je u svojoj težnji antiruske politike, nedavno ugasila medije koji su radili i izveštavali na ruskom jeziku, čime je, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zahrove, uskratila nacionalna prava svojim građanima koji govore Ruski.

image