Svet

Kina i Filipini produbljuju saradnju, nastavljaju se pregovori o nafti i gasu

Istorijski susret kineskog predsednika sa svojim filipinskim kolegom, potpisan veliki broj bilateralnih sporazuma
Kina i Filipini produbljuju saradnju, nastavljaju se pregovori o nafti i gasu© Tanjug/Yao Dawei/Xinhua via AP

Kina je spremna da sa Filipinima nastavi pregovore o nafti i gasu i "srdačno" rešava pomorska pitanja sa tom zemljom, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Si je razgovarao sa svojim filipinskim kolegom Ferdinandom Markosom mlađim, koji je u trodnevnoj poseti Pekingu.

Kina i Filipini sukobljavaju se oko dela Južnokineskog mora, koje obe države smatraju delom svoje ekskluzivne ekonomske zone. Taj prostor bogat je naftom, gasom i ribom, a njim prolaze trgovački brodovi koji godišnje prevezu robu u vrednosti preko 3 biliona dolara, prenosi Rojters.

Filipini su ranije izrazili zabrinutost zbog navodnih kineskih građevinskih aktivnosti i povećanog broja kineskih brodova u spornim vodama Južnog kineskog mora.

"Razgovarali smo o tome šta možemo da uradimo kako bi napravili korak napred i izbegli moguće greške i nesporazume koji bi mogli da naprave veće probleme od onih koje već imamo", rekao je Markos.

Markos je dodao i da je od predsednika Sija dobio obećanje da će doći do kompromisnog rešenja koje će omogućiti filipinskim ribarima da nastave da love ribu na područjima na kojima su to i ranije radili.

Si je Markosu rekao da je Kina spremna da zajednički istražuje rezerve nafte i gasa u nespornim morskim oblastima, da sarađuje sa Filipinima na solarnoj energiji i energiji vetra i da poveća uvoz ribljih proizvoda, prenosi britanska agencija.

Dve zemlje potpisale su u sredu 14 bilateralnih sporazuma, uključujući sporazume o poljoprivredi, infrastrukturi, razvojnoj saradnji, pomorskoj bezbednosti i turizmu, navodi se u saopštenju kabineta filipinskog predsednika.

Kineski predsednik obećao je široku saradnju, od podrške kineskim investicijama na Filipinima, do pomoći ovoj ostrvskoj zemlji da razvije poljoprivrednu tehnologiju, osnovno obrazovanje, meteorologiju i vakcine.

image