Ekonomija

Istorijski rezultat: Rusija i Kina u 2022. godini povećale trgovinsku razmenu za 30 odsto

Trgovina Rusije sa Indijom u 2022. godini bila je 2,5 puta veća, a sa Iranom se povećala za 20 odsto, potvrdio je prvi zamenik šefa Federalne carinske službe Rusije Ruslan Davidov
Istorijski rezultat: Rusija i Kina u 2022. godini povećale trgovinsku razmenu za 30 odstoGetty © Feng Li / Staff

Rusija i Kina su, prema procenama Federalne carinske službe Rusije, povećale trgovinsku razmenu za 30 odsto i do kraja 2022. godine imaće rekordno visok promet robe i usluga.

"Ove godine, nakon povećanja od 30 odsto, promet robe sa Kinom biće rekordno visok. Trgovina sa Indijom u 2022. godini bila je 2,5 puta veća, a sa Iranom se povećala za 20 odsto", izjavio je u intervjuu za "Sputnjik internešenal" prvi zamenik šefa Federalne carinske službe Rusije Ruslan Davidov.

Povećan je i teretni saobraćaj na kinesko-ruskim granicama, kao i na putnim graničnim prelazima i u lukama, koji je sada veći nego pre pandemije, rekao je zvaničnik.

"Količina robe koja se carini premašuje sve istorijske zapise", dodao je Davidov.

Davidov je istakao da je glavni faktor koji ograničava trgovinu Rusije sa Kinom nedovoljno razvijena infrastruktura.

Šef Federalne carinske službe Rusije Vladimir Bulavin rekao je u novembru da bi trgovinska razmena zemlje sa Kinom 2022. godine mogla da poraste za 27 odsto i dostigne 160 milijardi dolara.

Ambasador Kine u Rusiji Džang Hanhui rekao je da je obim kineskog izvoza u Rusiju iznosio 67,34 milijarde dolara, što je povećanje od 13,4 odsto. Kineski uvoz u Rusiju povećan je za 47,5 odsto - na 105,07 milijardi dolara.

Kina i Rusija su u 2022. godini prevazišle niz nepovoljnih faktora u svojoj trgovinsko-ekonomskoj saradnji, izjavio je ambasador Kine u Rusiji.

Lideri Rusije i Kine ranije su postavili cilj da udvostruče bilateralnu trgovinu i da je sa 100 milijardi dolara godišnje do 2024. godine dovedu do 200 milijardi dolara.

Granica od 100 milijardi dolara je dostignuta 2018. godine.

Posle razgovora predsednika Kine Si Đipinga i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Pekingu 4. februara, kineski predsednik postavio je novi cilj – povećanje trgovine između Rusije i Kine na 250 milijardi dolara godišnje.

image